Cum schimba lumea Revolutia Gazelor de Sist din America

Ce ?tiu românii despre gazele de ?ist
Cum schimba lumea Revolutia Gazelor de Sist din America
Cum schimba lumea Revolutia Gazelor de Sist din America

Summit-ul european de ieri a avut pe agenda una dintre cele mai grave probleme care s-ar fi putut adauga crizei financiare cu care se confrunta UE. O criza energetica. Schema europeana de tranzactionare a certificatelor verzi este pe cale sa se prabuseasca, preturile la energie cresc. Tot mai multe tari considerate campioane ale energiei verzi, Germania, Spania si, mai nou, Romania, abandoneaza subventiile pentru energie regenerabila, sub presiunea consumatorilor, iar tot mai multe industrii ameninta sa-si inchida operatiunile din Europa. Ce a mers prost? Pe scurt, Revolutia Gazelor de Sist si, mai nou, a petrolului de sist din America.

Decizia Guvernului Ponta de a reduce numarul certificatelor verzi la jumatate pentru un Megawatt/ora de energie verde si de inghetare a acestor subventii pana cel putin in 2017 a starnit suficienta ingrijorare in randurile companiilor din domeniul energiei regenerabile si al lobby-ului ”regenerabilelor” incat sa merite un articol amplu in cotidianul New York Times de luni, care deplange faptul ca, desi in ultimii ani Romania a ridicat mai multe turbine eoliene decat toti vecinii sai si a reusit sa isi construiasca o reputatie de Tara fagaduintei pentru investitorii in energie verde, acum Guvernul este pe cale sa faca o rasturnare la 180 de grade.

Jocurile politico-economice de la Bucuresti

NY Times citeaza reprezentantii catorva dintre acesti investitori, printre care cei ai companiei cehe CEZ, care ameninta ca isi vor muta operatiunile in Polonia pentru ca „nu au de gand sa investeasca sume mari de bani in proiecte pentru care nu au garantia castigurilor financiare”, ceea ce scoate in evidenta schema pe baza careia opereaza acesti asa-zisi ”investitori”. Ei construiau eolienele si fermele solare, primeau subventie de la stat prin ”certificatele verzi“ la un pret de aproape trei ori mai mare decat al pietei (450 de lei pe Megawatt/ora, fata de 170 de lei, cat e pe piata libera) – indiferent de pretul la care cumparau consumatorii, pentru ca vantul nu bate neaparat la orele de consum maxim, iar soarele cu siguranta nu mai straluceste la ora aceea – si investitia era asigurata pe banii consumatorilor atat casnici, cat si industriali, ale caror facturi erau umflate pentru singurul motiv ca exista un angajament la nivelul UE ca pana in 2020 toate statele membre trebuie sa asigure 25% din productia de energie din surse regenerabile. Problema este ca Romania avea deja 20% din productie regenerabila, asigurata de hidrocentrale, deci nu avea nevoie sa se grabeasca. O publicatie online a incercat ieri sa sugereze ca este o schema favorizata prin lege de guvernarea Boc in beneficiul baietilor destepti din energie care au fost apropiati de PDL, dar aceasta informatie, care pare servita de la Guvern, este inexacta din mai multe puncte de vedere esentiale. Este posibil ca de prevederile legislatiei amintite sa fi profitat baieti destepti care in ultimii ani au gravitat in jurul PDL, dar legislatia in cauza nu a fost promovata de PDL, iar baietii in cauza nu au gravitat in jurul PDL, ci mai degraba sunt electroni liberi care se ataseaza la orice nucleu de putere.

Legea in cauza, Legea 220 din 2008, a fost adoptata in ultimele luni ale guvernarii Tariceanu, cu sprijinul PSD, fara de care nimic nu trecea la vremea respectiva, si cu siguranta nu a fost facuta pentru clientii PDL, ci pentru cei ai PNL si PSD. Daca unii dintre ei au trecut la PDL ulterior aceasta este alta poveste, dar ”informatia” ca actualul guvern revizuieste acum o legislatie aberanta de pe vremea lui Boc este exact genul de dezinformare tipica pentru Victor Ponta, care si-a facut un obicei neplacut din a trimite presa la vanatoare de potcoave de cai morti in gradina PDL pentru a ascunde cadavrele ingropate in propria ograda. Unul din aceste cadavre este legatura stransa dintre premier si interesele producatorilor de energie termo, pe baza de carbune – Turceni si Rovinari – de care este legat atat politic, dat fiind ca fieful sau este la Targu Jiu, cat si prin afaceri, avand in vedere ca a furnizat ca avocat, impreuna cu ministrul Dan Sova, servicii de consultanta foarte profitabile acestei industrii responsabile de cel mai mai mare nivel de emisii de dioxid de carbon.

De ce ameninta Mittal ca pleaca de la Galati

Ponta are de gand sa taie masiv subventiile pentru ”regenerabile”, si-a revizuit total (inca o data) pozitia fata de gazele de sist si a primit mandat de la presedintele Traian Basescu sa promoveze ferm in cadrul summitului cauza ”resurselor neconventionale” (adica gazelor de sist) in dauna ” regenerabilelor”, chiar daca cei din zona carbunelui nu sunt deloc multumiti. Motivul pentru care Victor Ponta face acest lucru se imparte in trei: Pe de o parte, facturile populatiei au inceput sa creasca si la fel si nemultu­mirea si nu trebuie decat sa te uiti inapoi la ce s-a intamplat in iarna in Bulgaria, cand protestele fata de cresterea preturilor la energie au dus la caderea Guvernului Borisov. In al doilea rand, marii producatori industriali
s-au cam saturat sa plateasca facturi ridicole la energie si ameninta ca isi fac bagajele si pleaca spre zari mai prietenoase. Adica Galatiul. O stire de acum doua zile ne informa ca insusi mogulul otelului, Lakshmi Mittal, l-a avertizat pe Ponta ca daca preturile la energie mai cresc mult, atunci va inchide toate operatiunile din Europa, inclusiv Galatiul, si se va muta in alta parte. De vreo cinci-sase ani incoace, marea industrie, inclusiv companiile europene traditionale, a descoperit o noua destinatie: Statele Unite. Motivul? Pretul energiei.

Cititi mai departe pe romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *