Natura 2000 – cel mai avansat si flexibil sistem de conservare a biodiversitatii

Natura 2000 - cel mai avansat ?i flexibil sistem de conservare a biodiversit??ii
Natura 2000 - cel mai avansat si flexibil sistem de conservare a biodiversitatii
Natura 2000 – cel mai avansat si flexibil sistem de conservare a biodiversitatii

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si Centrul National pentru Dezvoltare Durabila au organizat pe 21 mai la Palatul Parlamentului conferinta nationala Natura 2000 – optiunea verde pentru bunastarea Romaniei, in cadrul campaniei nationale de constientizare InfoNatura2000 pentru a reafirma importanta economica pe care o au biodiversitatea si pastrarea unui mediu inconjurator sanatos.

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat ca reteaua Natura 2000 reprezinta cel mai avansat si flexibil sistem de conservarea a biodiversitatii la nivel international si a reafirmat sprijinul oficial pentru actiunile de protejare a naturii sustinand ca acest subiect  trebuie sa se alature prioritatilor de pe agenda publica. Comisarului european pe probleme de Mediu, Janez Potočnik a subliniat prin mesajul video faptul ca societatea actuala trebuie sa caute solutii de dezvoltare economica impreuna cu natura nu impotriva acesteia notiunea de infrastructura verde  fiind in centrul acestei abordari a politicii comunitare de mediu.

Acesta a fost completat de mesajul video transmis de Comisarul european responsabil de Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos care a spus ca Romania se afla la rascruce si inca nu e prea tarziu sa aleaga modelul de dezvoltare care protejeaza resursele naturale, in acest sens viitoarea Politica Agricola Comuna urmand sa ofere statelor membre instrumentele de care au nevoie.

Au mai sustinut prezentari Radu Vadineanu, manager Centrul National pentru Dezvoltare Durabila, Pia Bucella si Marco Fritz, membri in DG Mediu, Comisia Europeana, Alina Ujupan, membra in cabinetul Comisarului Dacian Ciolos, Ivan Patzaichin despre initiativa de ecoturism Triunghiul biodiversitatii Mila 23 – Crisan- Caraorman si Atena Groza despre Strategia Nationala pentru Conservarea Biodiversitatii 2013-2020.

La conferinta au participat membri ai Parlamentului, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, Guvernului Romaniei, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Garzii Nationale de Mediu, Administratiei Fondului pentru Mediu si Administratiei Nationale Apele Romane. Participantii au primit trei volume realizate in premiera: Albumul Natura 2000 in Romania, Catalogul habitatelor, speciilor si siturilor Natura 2000 in Romania si Agenda Natura 2000 in Romania 2013-2014.

Campania va continua in perioada urmatoare cu organizarea a 8 seminare in  fiecare regiune de dezvoltare: Timisoara (28 mai), Craiova (30 mai), Iasi (5 iunie), Cluj-Napoca (11 iunie), Brasov (13 iunie), Galati (19 iunie) si Bucuresti (27 iunie) la care participa autoritati de mediu, institutii publice, camere de comert, institute si universitati, administratori si custozi, ONG-uri si mass-media locale.

Proiectul cu titlul InfoNatura 2000 – “Campanie nationala de constientizare privind importanta conservarii Biodiversitatii prin Reteaua Natura 2000 in Romania” este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Sectorial Mediu – Axa prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”. Durata proiectului este de 36 de luni, intre 14 decembrie 2010 – 31 decembrie 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *