3.000 de copii din Republica Moldova au aflat cum sa valorifice sursele regenerabile de energie

3.000 de copii din Republica Moldova au aflat cum sa valorifice sursele regenerabile de energie
3.000 de copii din Republica Moldova au aflat cum sa valorifice sursele regenerabile de energie

Un numar de 3.000 de copii din Republica Moldova cunosc actualmente cum sa valorifice sursele regenerabile de energie si au aflat secretele economisirii energiei.

Elevii din clasele 7-8-a din 64 de scoli ale Republicii Moldova isi vor incheia saptamana viitoare anul de studii pe durata caruia au invatat despre energia alternativa si eficienta energetica, in cadrul Proiectului UE-PNUD „Energie si Biomasa”.

Initiativa educationala cuprinde localitatile ce isi conecteaza institutiile publice la sisteme de incalzire pe baza de biomasa in cadrul Proiectul Energie si Biomasa in Moldova.
Pana in prezent, cursul a fost predat in 106 scoli din 21 de raioane, iar in total initiativa educationala a cuprins 4.500 de copii.

Cei mai activi elevi, selectati in urma unui concurs, vor participa in perioada 1-11 iulie, la tabara de vara „Energel”, locul de intalnire a promotorilor energiei regenerabile si eficientei energetice.

Potrivit responsabilului de comunicare al proiectului, Ina Prisacaru-Zglavuta, “in anul de studii 2012-2013, elevii din scolile cuprinse de initiativa educationala au fost antrenati in activitati interactive dedicate energiei regenerabile si eficientei energetice.
Copiii au participat la dezbateri in cadrul scolii, au avut lectii in format webinar, unde au discutat on-line cu sute de colegi din alte scoli pe teme de energie eco, au vizitat gospodarii casnice, institutii publice ce utilizeaza energia regenerabila, au construit machete de panouri fotovoltaice, turbine eoliene sau centrale pe biomasa si au montat spectacole pe teme ecologice”.

„Drept suport educational, copiii au avut manualul „Surse de energie regenerabila”, iar cadrele didactice – un Ghid al Profesorului la acest subiect, ambele elaborate in cadrul Proiectului Energie si Biomasa cu sustinerea mediului academic si a specialistilor din cadrul Agentiei pentru Eficienta Energetica. Ambele produse de comunicare prezinta intr-o maniera accesibila si ilustrativa informatia despre toate sursele de energie regenerabila si eficienta energetica”, mentioneaza Victoria Ignat, specialist Instruiri si dezvoltarea capacitatilor in cadrul Proiectului Energie si Biomasa.

Si liceul din satul Biesti, raionul Orhei, este parte a initiativei educationale. Peste 25 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a au avut in acest an de studii cursuri interactive dedicate surselor de energie alternativa si eficientei energetice.

Vladimir Vlas, directorul liceului din satul Biesti, spune ca, „desi a fost un curs optional, acesta a fost favoritul elevilor. Copiii au fost foarte activi, au muncit in grupuri tematice, au participat activ la webinare, au creat machete de producere a energiei eoliene, solare, din biomasa”.

biomasa.aee.md

Nota: Initiativa educationala pe regenerabile si eficienta energetica este desfasurata cu sustinerea Institutului de Formare Continua si a Centrului Republican pentru Copii si Tineret ”Gutta-Club”.

Proiectul Energie si Biomasa in Moldova este un proiect de 4 ani, implementat in 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane euro, acordati de Uniunea Europeana (14 mln euro) si PNUD Moldova (560.000 euro).

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,329FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente