Un grup de oameni de stiinta dezvolta un sistem prin care perioadele de seceta din Indonezia sa poata fi prevazute si gestionate eficient, informeaza Reuters. Tara insulara este un mare producator de orez, cacao, cafea si tutun.
Riscul de seceta este destul de obisnuit in Asia de Sud-Est si Australia. Vinovat este fenomenul El Nino, care „muta” vremea umeda din Pacificul de Est, lasand zone ca Indonezia in seceta.
Cercetatorii americani Rosanne D’Arrigo si Robert Wilson lucreaza la un model statistic care sa prezica seceta si gravitatea ei cu mult timp inaintea sezonului principal de productie de orez (septembrie-decembrie).
Studiile vor fi aplicate pe insula Java, cea mai mare din arhipelagul indonezian, cu o populatia de 120 de milioane. Intreaga indonezie numara aproape 240 de milioane de locuitori, fiind al patrulea cel mai populat stat al lumii.
Metode vechi si noi
Predictiile vor tine cont de temperaturile apei din zona tropicala a Pacificului si din Oceanul Indian. Presiunea atmosferica de la nivelul apei marilor si oceanelor va oferi alte detalii valoroase, dar cercetatorii se bazeaza si pe o solutie originala, inelele din tulpina copacilor batrani.
D’Arrigo si Wilson cred ca tecii (arbori exotici cu lemn foarte tare) seculari pot oferi date despre fostele secete si periodicitatea acestora.
Curiozitati:
* Agricultura Indoneziei este abia al treilea cel mai important domeniu al economiei interne, dupa servicii si industrie. 14% din PIB-ul tarii asiatice este asigurat de productia agricola.
* Totusi, aproape jumatate din populatia activa a Indoneziei lucreaza in sectorul agricol.
* Potrivit ultimelor estimari, facute in 2006, 67% dintre indonezieni traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi.
Sursa: Evenimentul Zilei