„Cercetarea nationala”, o solutie pentru incalzirea globala

Schimbarea climatica exista, iar efectele ei nu trebuie neglijate nici de politicieni, dar nici de oamenii simpli. Aceasta este concluzia la care au ajuns, astazi, participantii la o conferinta organizata de World Wide Fund for Nature, desfasurata la sediul Ambasadei Marii Britanii in Romania.

„Statul roman e responsabil pentru alocarea de bani pentru cercetare”, a spus Roxana Bojariu, conducator al Grupului de Cercetari Climatice din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie. Ea a subliniat necesitatea de a avea „cercetarea noastra nationala” deoarece nu ajung „studiile nici celui mai mare centru european pentru ca datele, caracteristicile, le avem noi, noi le stim”.

„Politicianul trebuie sa aiba un dialog cu expertul”

„E nevoie de prelucrarea regionala a datelor care vin de la cercetatori din lumea intreaga, iar pentru acest lucru e nevoie de bani. Politicianul trebuie sa aiba un dialog cu expertul”, a aratat Bojariu.

Legatura dintre mediul stiintific si clasa politica este cruciala deoarece „ceea ce spun eu se transforma in bani ai contribuabililor alocati pentru asa ceva”, a subliniat ea.

Dar nu trebuie sa asteptam ca solutiile sa vina numai din partea statului: „Nu e numai o problema la nivel guvernamental, ci si un simplu cetatean are o oportunitate mare sa faca ceva”, a declarat Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii in Romania. „E ceva foarte normal pentru fiecare cetatean din tara mea”.

Insa, pentru a se ajunge acolo, trebuie sa existe un transfer de cunoastere dinspre oamenii de stiinta spre societate.

Unele dintre cele mai importante studii legate de schimbarea climatica au fost realizate de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice, un organism ce functioneaza sub umbrela ONU si care aduna experti de pe tot mapamondul: „Nu e vocea unui singur om sau grup, ci e o voce care aduna oameni de stiinta din intreaga lume”, a explicat cercetatoarea.

Studiile acestui grup au aratat ca activitatea omului este responsabila, in mare masura, de incalzirea globala: „Cu 9 sanse din 10, aceasta crestere a temperaturii e din cauza cresterii de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera, din cauza activitatii umane”, a spus Bojariu.

Schimbarea s-a produs o data cu revolutia industriala din secolul al XIX-lea. De atunci, omul a devenit un factor care modifica planeta, alaturi de factorii geologici care actionau si pana la acea data. In plus, resursele de hidrocarburi create de natura in sute de milioane de ani au fost consumate de om in 250 de ani.

CO2, cel mai mare inamic

Dioxidul de carbon este un gaz care se pastreaza in atmosfera timp de sute de ani. Nociv este si metanul (CH4), dar el ramane in atmosfera o perioada mai scurta de timp, de ordinul zecilor de ani.

„CO2 e foarte greu de indepartat din atmosfera prin procese naturale deoarece el nu intra in reactii chimice. Ramane si se acumuleaza”, a aratat Bojariu.

Protocolul de la Kyoto, adoptat in 1997, avea ca obiectiv principal reducerea, pana in 2012, a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 5% fata de valoarea din 1990. In acest an, la Copenhaga, se doreste sa se ajunga la o intelegere post-Kyoto, iar ecologistii spera ca procentul viitor va fi de 30% pana in 2030, mai ales deoarece concetratia de CO2 din 2005 a fost cea mai mare din ultimii 650.000 de ani.

Consecintele incalzirii globale:

– Diminuarea stratului de zapada sezoniera pe continente

– Primavara vine mai devreme cu doua saptamani, iar toamna intarzie (tendinta observata pentru Romania)

– Temperaturile considerate extreme in vechea clima se apropie de normalul actualei clime

– Creste temperatura apei oceanelor pana la adancimi de 3.000 de metri

– Creste frecventa fenomenelor extreme

– Creste nivelului marii (cu 0,17 centimetri in secolul XX, ceea ce a dus la inundatii)

– Valuri de caldura care vor trece frecvent de 35 de grade Celsius

– 2007 a fost cel mai calduros an din Romania, iar 1998 cel mai calduros la nivel european

– Din 1850, 11 din cei mai caldurosi 12 ani au fost intre 1996 si 2006

Daca nu se iau niciun fel de masuri, temperatura medie globala ar putea creste cu 6 grade Celsius fata de nivelul actual, in cursul acestui secol, a explicat Nicoleta Ciobanas, Climate Change Policy Officer la WWF. In plus, costurile pentru reabilitarea zonelor vor fi mult mai mari o data cu trecerea timpului.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *