Cometele invizibile pun in pericol Pamantul

ALARMA! Mii de asemenea corpuri ceresti intunecoase se depla seaza prin spatiu, dar numai cateva zeci au fost identificate.
comete
Oamenii de stiinta afirma ca acest tip de comete s-a format prin evaporarea apei de la suprafata, ele devenind practic invizibile din cauza lipsei de lumina proprie. De aceea, nu pot fi remarcate decat cu cateva zile inainte de a se apropia de Terra, indica publicatia “New Scientist”. Cercetatorul Bill Napier, de la Universitatea din Cardiff, afirma cu seriozitate ca Pamantul se afla in mare pericol. Numarul cometelor invizibile este apreciat la nu mai putin de 3.000, dintre care doar 25 au fost identificate pana in prezent. Astronomii le-au remarcat prezenta doar cu cateva zile inainte ca ele sa se apropie de Terra. In 1983, cometa IRAS-Araki-Alcock a trecut la doar cinci milioane de kilometri de Pamant.

“Aceasta distanta este cea mai mica la care s-a apropiat o cometa, in ultimii 200 de ani. Dar n-am putut sa ne dam seama de venirea ei decat cu 15 zile inainte”, a explicat Bill Napier. In 2001, cercetarea unei alte comete, Borrelli, a indicat ca pe suprafata acesteia erau multe zone intunecoase, care o faceau invizibila daca era privita din unele unghiuri.

“Spaceguard”, ineficient

Cometele si asteroizii sunt monitorizati de mai multe agentii spatiale, printr-un proiect comun de – numit “Paznicul spatiului” (“Space – guard”, in original). Dar atat Bill Napier, cat si astronomul David Asher, de la Observatorul astronomic Armagh, aflat in nordul Irlandei, atrag atentia ca multe corpuri ceresti scapa nedetectate. “Lipsa apei le face intunecoase. De aceea, estimam ca multe dintre craterele aflate pe Pamant sunt provocate de comete care n-au putut fi remarcate si nu de asteroizi, asa cum se credea pana in prezent”, spun cercetatorii.

In consecinta, ei trag concluzia ca numarul corpurilor ceresti care strabat galaxia noastra si care pot lovi Terra este mult mai mare. Un alt cercetator, Clark Chapman, de la Southwest Research Institute, din Boulder, considera ca aceste comete invizibile, care absorb energia solara, pot fi puse in evidenta gratie caldurii pe care o emit.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente