Selectiv… pe sarite: Cum se colecteaza corect deseurile reciclabile?

Selectiv... pe sarite: Cum se colecteaza corect deseurile reciclabile?
Selectiv… pe sarite: Cum se colecteaza corect deseurile reciclabile?

ASA DA! Chiar daca le este putin mai incomod, oradenii care stau la bloc trebuie sa se obisnuiasca sa arunce deseurile reciclabile bucata cu bucata. Nu pentru ca RER Ecologic Service tine sa le ingreuneze viata, ci pentru ca doar asa exista certitudinea ca in containerele cu capac galben nu ajung si deseuri menajere

Colectarea selectiva a deseurilor pare ca a ajuns intr-un impas. Incercarea RER Ecologic Service de a-i determina pe cetateni sa adune in containerele cu capac galben numai deseuri ce pot fi reciclate, prin inchiderea capacelor acestor recipiente si decuparea unor fante pe care nu intra decat cate un obiect o data, se poticneste in comoditatea oradenilor.

Ca sa nu arunce deseurile reciclabile bucata cu bucata, oradenii prefera sa le abandoneze in containerul destinat deseurilor menajere. Asa ca recipientele destinate fractiei uscate raman goale, iar cele pentru menajer se umplu peste masura…

Cu un scop clar

Cand au observat ca nu toti oradenii tin cont de colectarea selectiva si arunca deseurile la intamplare in primul recipient care le iese in cale, fara sa tina cont ca este destinat fractiei uscate sau celei umede, angajatii RER Ecologic Service au modificat toate containerele cu capac galben de la blocuri.

02 Gabriela Malinas.jpgRecipientele au acum doua fante, una dreptunghiulara si una rotunda, si stau in tarcuri intoarse cu balamalele spre fereastra prin care cetatenii arunca deseurile, astfel incat sa nu mai poata fi deschise. „Scopul nostru a fost sa-i determinam pe oradeni sa arunce prin aceste fante numai deseurile reciclabile, nu si saci cu deseuri menajere, adica sa nu poata amesteca fractia umeda cu cea uscata”, explica Gabriela Malinas (foto), directorul general marketing-economic al operatorului licentiat de salubritate.

Oradeni fara rabdare

Altfel spus, cetateanul care aduna acasa deseurile reciclabile intr-un sac si coboara cu el in fata blocului e invitat sa arunce separat fiecare PET, doza de aluminiu, sticla ori hartie. Numai ca oradenii nu prea fac asta, dovada fiind ca, de cand au aparut fantele, au scazut mult cantitatile de deseuri reciclabile din containerele cu capac galben. „Cetateanul nu are rabdare sa arunce deseurile pe rand si, chiar daca acasa a adunat fractia uscata separat, prefera la final sa arunce tot sacul in containerul cu capac negru, destinat deseurilor menajere”, reclama Malinas.

Mai mult, unii cetateni nici nu se mai obosesc sa arunce sacul intr-un alt container, ci il lasa pe capac ori pe jos, iar gunoaiele ajung apoi sa fie imprastiate pe strada de caini sau de vant. In aceste conditii, reprezentantii RER Ecologic Service fac un apel catre oradeni, rugandu-i sa respecte regulile simple ale colectarii selective.

Reciclare sau amendare

02 Monica Ambro.jpgReprezentantii operatorului de salubritate ii asigura pe cetateni de utilitatea gestului lor. Toate deseurile reciclabile adunate din containerele cu capac galben, chiar daca PET-urile sunt amestecate cu hartii, de pilda, iau drumul reciclarii, la fel ca si reciclabilele adunate separat in igluurile din oras. „Noi transportam intreaga fractie uscata colectata in Oradea la statia de sortare a deseurilor, unde acestea sunt separate in functie de tipul lor”, subliniaza Gabriela Malinas.

Cand isi arunca gunoaiele, oradenii trebuie sa tina cont si de faptul ca regulamentul de salubritate al municipiului ii obliga sa colecteze selectiv si prevede amenzi pentru cei care nu o fac. „Amenzile sunt cuprinse intre 2.000 si 2.500 de lei”, precizeaza Monica Ambro (foto), purtator de cuvant al Politiei Locale Oradea. Anul acesta, 7 oradeni au si fost amendati de politistii locali pentru ca nu aruncau separat gunoaiele. O sanctiune substantiala, ce poate fi atat de simplu evitata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *