Fermierii ecologisti protesteaza ca produsele lor fara chimicale, certificate, si care indeplinesc toate standardele de calitate sunt puse in aceeasi oala cu alimentele traditionale.
La 19 septembrie la Brasov s-a inaugurat Oficiul National pentru Produse Traditionale si Ecologice (ONPTER), cu atributii in sprijinirea producatorilor pentru promovarea si protejarea acestor doua tipuri de alimente. O inaugurare cu stangul, pentru ca atat oficialitatile prezente, cat si expozitia de produse traditionale si ecologice organizata cu acest prilej la Rasnov nu au facut decat sa amplifice confuzia intre cele doua tipuri de produse, de altfel complet diferite.
Protest
Producatorii ecologici ii cer ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, sa se implice personal in stoparea confuziei si in promovarea produselor eco. Mai mult, ei cer infiintarea unui oficiu dedicat exclusiv agriculturii ecologice, care sa se ocupe cu adevarat de problemele acesteia. Aceste cereri, argumentate, se regasesc intr-o scrisoare de protest trimisa de Marcel Macris, presedintele Consiliului de Administratie al Cooperativei eco Escar Prod, „in numele Asociatiei Bio Romania, care reprezinta interesele tuturor operatorilor ecologisti din Romania, in numele celor 240 de membri certificati eco ai Cooperativei Escar Prod, in numele consumatorului roman, care asteapta sa fie indrumat spre o viata mai sanatoasa”.
Scrisoarea
Va prezentam un fragment din aceasta scrisoare: „Mare ne-a fost dezamagirea cand, prin participarea la expozitia de deschidere a acestui oficiu la Brasov, am realizat ca atat politicienii prezenti, cat mai ales mass-media au insistat sa creeze o confuzie totala in mintea consumatorului privind cele doua notiuni distincte: ecologic si traditional. Nu putem ca, cu buna stiinta, sa uitam de conversie, trasabilitate, HACCP, ISO 22000, ISO 14001 si pentru unii chiar si IFS – toate presupunand sume uriase si investitii in timp si de energie fizica considerabila – si sa punem pe picior de egalitate, atat calitativa, cat si conceptuala, produsele obtinute in regim eco cu cele produse in bucataria bunicii sau in conditii total lipsite de igiena, in saivanul unei stane, sau produsele de carne obtinute in curtile insalubre ale asa-zisului producator traditional. Nu negam dreptul acestor producatori sa-si comercializeze produsele, dar nu putem accepta ca acesti oameni sa fie incurajati sa -deturneze- termenul de produs ecologic, chiar daca folosesc gaselnita de -produs ecologic fara certificat-, -100% organic, bio verificabil- etc…
Dureros este ca acest fenomen este, se pare, incurajat de oficialii ministerului. Speram, la acest stadiu, ca din -necunostinta de cauza-, si nu voit. Va sugeram cu tot respectul ca macar pana cand consumatorul incepe sa inteleaga conceptul de -produs ecologic- sa ne ajutati (…) prin separarea celor doua notiuni si infiintarea unui oficiu separat dedicat exclusiv agriculturii ecologice, care sa se ocupe cu adevarat de problemele acestei ramuri importante din agricultura noastra”.
Sursa: Jurnalul National