Serotonina in stil multivalent–„hormon al fericirii”, „ceasul somnului” si „chimia dragostei”
Numim SEROTONINA substanta care transporta mesajele intre celulele nervoase ale creierului. In cazul unei cantitati scazute sau mult prea ridicate de serotonina, corpul nostru semnaleaza unele schimbari la nivel hormonal, schimbari care se vor simti si in starea de spirit si in comportamentul nostru de zi cu zi. Astfel, acest neurotransmitator ne face sa fim constienti de puternica legatura intre corpul nostru si starile de spirit incercate de noi.
Serotonina-hormon al fericirii, influenteaza buna dispozitie a fiecaruie dintre noi. Astfel, in momentul in care nivelul de serotonina e scazut, devenim depresivi, anxiosi si tulburati. La celalalt capat al balantei, unde nivelul de serotonina e crescut , starea de fericire si de calm ne cuprinde si simtim ca prindem aripi.
Mentinerea unei astfel de stari de bine devine pentru cei mai mult dintre noi si o capcana, in sensul ca se creaza o dependenta de serotonina. Serotonina este considerata neuromediatorul antidepresiv prin excelenta. Insa studiile arata ca, in incercarea de a crea starea de bine, antidepresivele duc la un numar tot mai mare de sinucideri.
Mergand mai departe, serotonina ne dicteaza de multe ori si comportamentul, obiceiurile noastre de zi cu zi.
La ora actuala obezitatea e una dintre problemele de actualitate cu care se confrunta omul modern. Serotonina e in stransa relatie cu obezitatea. Corpul nostru reactioneaza la un nivel scazut de serotonina inducandu-ne o senzatie de pofta si chiar foame. Astfel apare un obicei de a minca de fiecare data cand ne simtim depresivi, anxiosi sau plictisiti. Acestea ridica nivelul serotoninei din creier si inlatura stare de disconfort avuta, insa capcana exista si aici. Deci o gustare de orice fel e binevenita, dar sa nu exageram, caci e vorba de sanatatea noastra.
Un alt obicei al nostru pentru a ne mentine starea de bine este fumatul. S-a demonstrat ca nivelul de nicotina este in relatie directa cu nivelul de serotonina din sange. Astfel, renuntarea la fumat, produce o scadere a nivelului de nicotina, care duce la scaderea nivelului de serotonina de unde creste iarasi riscul de ingrasare.
Recomandarile in materie de alimentatie sanatoasa pentru a putea mentine un nivel de serotonina echilibrat pe cale naturala nu au incetat sa apara: painea integrala, cerealele, toful, laptele, cacaoa, grepfrutul, banana, ananasul, ciresele, avocado, prunele, curmalele, migdalele, carne de pui, peste, orez, spanac, varza de Bruxelles.
Micile delicii pe care, atentie, ni le permitem din cand in cand, inghetata, ciocolata si bomboanele. Un rol mai mult decat esential in reglarea secretiei de serotonina il au complexul de vitamina B si Magneziul. Le poti lua din alimente- lapte, branza de vaci, peste, soia, fasole uscata (vitamina B), nuci, cereale integrate, fructe uscate, legume, produse lactate.
Pentru o calitate a vietii mult mai ridicata, omul modern trebuie sa constientizeze importanta mentinerii unui nivel normal de serotonina in creier, iar aceasta se poate face atat prin stilul nostru de viata- alimentatie, obiceiuri cat si printr-o grija pentru sufletul nostru. SUCCES!!