Analizele efectuate in cateva orase din estul tarii arata ca noxele din aer, apa si sol nu lipsesc nici din aceasta zona. Probele de aer, apa si sol din Galati, Focsani, Adjud, Bacau si Piatra Neamt dovedesc ca apele din Moldova sunt prea putin filtrate, solul nu e prea curat, iar aerul e respirabil doar cu ingaduinta. Totusi, cifrele poluarii depasesc doar pe alocuri valorile-limita admise si, prin comparatie, sunt mult mai mici decat cele masurate in judetul Cluj.
Continuam campania de dezvaluiri privind gradul real de poluare inregistrat in orasele Romaniei.
Probele prelevate de laboratorul mobil si analizate in laboratoarele de mediu ale RQC de la Petromidia au aratat ca moldovenii respira un aer relativ curat, au apele cam murdare si solul poluat partial, mai ales cu metale grele.
In Galati, poluare la limita
Aerul din orasul de pe Dunare nu prezinta dioxid de sulf, hidrogen sulfurat, nitriti sau pulberi in suspensie, in schimb are cam mult monoxid de carbon, aruncat in atmosfera de autovehiculele care circula neincetat. Astfel, cu o valoare de 5,9 mg de CO la fiecare metru cub de aer, Galatiul se situeaza – deocamdata – pe primul loc al oraselor poluate din Romania.
Valoarea maxima admisa este 10 mg/m3, deci aparent nu sunt probleme. Dar aceasta cifra indica doar cat de mult CO poate suporta organismul uman in mod accidental. Cand vorbim de media anuala si analizam valorile din perspectiva sumbra ca aceasta valoare ridicata sa se mentina constant, de-a lungul mai multor luni, atunci pragul inferior de evaluare este de 5 mg/m3. Prin urmare, 5,9 este cam mult. Solul are 18 mg de plumb pe kg (cand maximul admis este 20) si 89 mg/kg de zinc (limita fiind 100).
Apa contine cadmiu, in proportie de 4,5Kgpe litru (limita admisa fiind 5Kg/l), plumb 9 Kgpe litru (limita fiind de 10 Kg/l) si amoniu 0,29 mg/l (limita fiind 0,5 mg/l). Prin urmare, aparent totul e bine, dar toate valorile sunt mult prea aproape de limitele admise. Combinatia dintre atat de multi poluanti, chiar daca niciunul dintre ei nu se afla in exces, este insa mai toxica decat spun cifrele. Medicii au constatat ca, atunci cand un organism este „stresat” de o toxina, el da dovada de o rezistenta mai mica fata de a doua sau a treia substanta poluanta, reactionand violent chiar si la cantitati mult mai mici decat cele admise.
Pulberile fac praf sanatatea galatenilor
Numai probele de aer au fost analizate pe loc, restul fiind prelucrate in laboratorul de la Midia
Desi la 30 octombrie 2007 ar trebui sa obtina autorizatia integrata de mediu, combinatul siderurgic inca nu a realizat desprafuirea la Otelarii.
ArcelorMittal – unul dintre cele mai mari combinate siderurgice din sud-estul Europei – este si principalul poluator al Galatiului. Potrivit Raportului privind starea factorilor de mediu in anul 2006, elaborat de Agentia pentru Protectia Mediului Galati, la cea mai mare parte a indicatorilor monitorizati s-au inregistrat cresteri ale cantitatii de poluanti fata de anul precedent: oxizi de azot – cu 8,52 la suta mai mult, amoniac – cu 4,8 la suta mai mult, compusi organici volatili – cu 4,07 la suta mai mult, dioxid de carbon – cu 2,8 la suta. De departe insa, pulberile in suspensie reprezinta cea mai mare problema, cantitatea inregistrata depasind de mai multe ori valoarea-limita.
Statisticile ASP confirma poluarea
Poluarea din Galati este confirmata an de an si de statisticile Autoritatii Judetene de Sanatate Publica Galati. Numai anul trecut, peste 20.000 de copii si 14.000 de adulti au ajuns la doctor doar cu afectiuni ale cailor respiratorii, aproape 2.000 de copii au fost diagnosticati cu rinita, rinofaringita si faringita cronica, alte sute fiind bolnavi de sinuzita cronica, bronsita cronica sau astm. Aproape 1.000 de copii au suferit afectiuni ale pleoapei, aparatului lacrimal, orbitei sau conjunctivei.
Iar la acestia se adauga sapte cazuri de tumori maligne ale buzei ori cavitatii bucale la copii si sase cazuri la adulti, precum si un caz de tumoare maligna a traheii, bronhiilor si plamanilor la copii si sase la adulti. Toate reprezinta boli provocate de poluarea iritanta.
Astm langa combinat
Studiul amplu al prof. dr. Alexandru Ierima, medic primar pediatru, specialist alergolog, vine sa intareasca statistica oficiala. „Am constatat foarte clar ca populatia din zona dinspre combinat, de dincolo de bulevardul George Cosbuc, este clar cea mai afectata. Aici sunt cei mai multi astmatici si suferinzi de boli pulmonare, atat copii, cat si adulti,” spune prof. dr. Alexandru Ierima. (Petrica Patilea)
La Focsani, cupru – in sol, suspensii – in apa
Valorile masurate in centrul orasului vorbesc de la sine: 38,2 mg de cupru pe kilogramul de sol, cand limita este de 20 de mg/kg. Plumbul este sub limita, fiind „numai” 14,7 mg/kg, cam maximul admis este de 20 mg/kg. La fel si apa, care contine deja cam jumatate din cantitatea admisa de amoniu si 2 mg de pulberi in suspensie in fiecare litru, cand ar trebui sa fie zero! Corespondentii ziarului „Adevarul” spun ca localnicii cunosc situatia.
Raurile Milcov si Putna, poluate de dejectiile oraselor
Cele mai mari rauri din judetul Vrancea, Milcov si Putna, au ajuns gropile de gunoi ale oraselor din zona. Orasul Odobesti nu mai are statie de epurare a apei de peste doua decenii. Tot din acea vreme, apele uzate ale Odobestiului, oras cu 20.000 de locuitori, sunt deversate zi si noapte in raul Milcov. „Este de notorietate faptul ca inca de pe vremea lui Ceausescu orasul nu mai are statie de epurare. Au venit evenimentele din `89 si a aparut problema banilor.
Nu avem si nu am avut fonduri necesare pentru functionarea statiei. La Garda de Mediu se cunoaste situatia. Asta e. Nu sunt bani, nu exista protectie a mediului”, a declarat primarul din Odobesti, Dan Nicolas. El sustine ca nici in viitorul apropiat nu se intrevede vreo speranta pentru repornirea statiei de epurare. Pe de alta parte, de cateva zile a fost inchisa statia de epurare a apei Focsani. Putna devine astfel al doilea rau din Vrancea in care sunt aruncate mizeriile unui oras.
Apele uzate ale Focsaniului sunt deversate in Putna in zona comunei Racoasa. Taranii din zona sunt nemultumiti de ceea ce se intampla in apropierea gospodariilor lor. Autoritatile locale comunale nu doresc sa comenteze situatia aparuta.
„Va trebui sa suportam mirosurile pestilentiale si poluarea de pe raul Putna doi ani de zile, cat timp se va lucra la modernizarea statiei de epurare a apei din Focsani”, a afirmat comisarul-sef al Garzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian. Primarul Focsaniului, Decebal Bacinschi, sustine ca a fost necesara oprirea statiei pentru modernizare din cauza mirosului insuportabil din ultimii ani abatut vara asupra orasului de la statia situata in cartierul Mindresti.
Potrivit directorului OPC Vrancea, Dumitru Dila, numarul focsanenilor care au reclamat calitatea apei potabile a crescut de la 60 la inceputul anului 2006 la 94 in 2007. De mentionat ca Vrancea este cunoscuta ca zona cu apa cea mai dura din Romania.
In Adjud, metale grele
Pe strazile Republicii si 30 Decembrie, probele de apa au dezvaluit cantitati importante de metale grele, dar sub limitele admise. Doar 8,5 Kg de plumb pe litru, cand limita este 10, si doar 4,7 Kg de cadmiu pe litru, cand limita este 5. Si in sol e cam mult plumb, dar valoarea abia trece de jumatatea maximului admis, fiind 11,2 mg/kg de sol, fata de 20.
Zincul la fel, putin peste jumatatea maximului, adica 63,8 mg/kg, cand admis este 100. S-ar zice ca Adjudul e un oras mai curat, dar cantitatile de praf depasesc uneori pragul de 5 mg/litrul de aer, probabil si pentru ca orasul nu are o perdea de paduri, care sa-l fereasca de vanturile de stepa.
La Bacau, solul e grav poluat
Pe strada Nicolae Balcescu sau pe Bulevardul Unirii din Bacau, adica in centrul orasului, solul e poluat ca pe o platforma industriala! Determinarile arata 138 mg de zinc pe kilogramul de sol (cand maximul admis este de 100) si 35,4 mg/kg de plumb, cand valoarea limita este de numai 20 mg/kg.
Apa potabila e putina si murdara, avand 2 g de suspensii la fiecare litru, ceea ce inseamna ca ar trebui sa fie bine filtrata inainte de a fi consumata. In plus, valoarea de amoniu din apa este de 0,45 mg/litru, cand valoarea limita e de numai 0,5 mg/litru! Prin urmare, bacauanii sunt la un pas de a fi otraviti cu amoniu si trebuie sa-si lase apa la decantat inainte de a o consuma.
In Piatra Neamt, prea mult cupru in sol
In urma cu vreo 20 de ani, orasul parea sa fie ferit de febra industrializarii, dar efectele poluarii provocate de autoturisme nu l-au ocolit. Solul din strada Mihail Sadoveanu, chiar din fata blocului D2, contine cupru in proportie de 62,7 mg/kilogram, cand admisibil ar fi doar 20 mg/kg!
Cam mult pentru un oras care se considera a fi unul dintre cele mai curate din Moldova, nu-i asa? Plumbul e doar un pic peste jumatatea valorii admise, 11,7 mg/kg (fata de 20 mg/kg), iar apa contine cam mult amoniu (0,3 mg/l, fata de maxim 0,5 mg/l). Si valoarea de 4 mg/m3 de aer inregistrata la CO este mult mai mare ca in alte orase, desi, ce-i drept, maximul admis este de 10 mg/m3. 5,9 mg de CO la fiecare metru cub de aer, in timp ce pragul inferior de evaluare este de 5 mg/m3.
Sursa: Adevarul