Si pestii asteapta fonduri europene

Acvariul din Constanta, aflat deocamdata intr-o stare precara, se va extinde cu bani trimisi de la Bruxelles.

Infiintat in 1958, Acvariul constantean este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice. Intr-un clasament sui-generis al institutiilor muzeale, realizat pentru anul 2006, din punctul de vedere al numarului de vizitatori, Acvariul impreuna cu celelalte obiective ale Complexului Muzeal de Stiinte al Naturii este situat pe locul trei pe tara, dupa castelele Bran si Peles.

Chiar daca in Romania s-au mai construit si alte acvarii, cel din Constanta este cel mai mare din Romania. Initial, actuala cladire a Acvariului a fost construita in urma cu peste 100 de ani, pe faleza orasului, aproape de intrarea in port, ca fiind o anexa a cazinoului in vecinatatea caruia se afla. Apoi, de-a lungul timpului, si-a schimbat destinatia devenind un muzeu ihtiologic, in care au fost amplasate cele 62 de bazine in care traiesc 110 specii de flora si fauna acvatica, dulcicola si marina.

Iarna, pestii se „odihnesc”

Daca pe timpul verii traseele turistice includ pe langa plaja de zi cu zi si o vizita la Acvariu, in extrasezon pestii au parte de mai multa liniste si animatie, astfel se bucura, realmente, de odihna. Cele mai indite exemplare din patrimoniul Acvariului constantean sunt dragonul, scorpia de mare, pisica si vulpea de mare, galea, cordeana – pestele care se muleaza dupa profilul pietrelor, anghila si sturionul, a carui familie s-a inmultit zilele acestea cu cateva exemplare aduse de pe continentul nord-american. Nefiind turisti, pestii stau mai multe ore cu luminile stinse, ceea ce le creeaza conditii propice de „relaxare”. Angajatii institutiei si cercetatorii sunt insa prezenti la datorie, pestii fiind supravegheati zi si noapte.

Un nou acvariu, ca o cochilie

In perspectiva banilor europeni, care vor incepe sa soseasca din anul 2008, administratorii si-au facut planuri de extindere, preconizand construirea unui acvariu suplimentar, in forma de cochilie. Acesta va avea o suprafata ce va va depasi 6.000 de metri patrati si va fi etajat pe trei nivele. La ultimul etaj va fi amplasat un exotariu, cu plante si pasari exotice.

Pentru noua constructie, care se va ridica in curtea Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, langa Delfinariu, se vor amenaja si un Planetariu, precum si o microrezervatie. Banii investiti vor veni din fondurile structurale europene, pe care Consiliul Judetean Constanta si-a propus sa le atraga. Edificiul ar urma sa fie un obiectiv turistic international, asemenea acvariilor din Londra, Genova, Brest si Lisabona, cu care institutia constanteana este deja „infratita”. Actualul acvariu va ramane unul „dedicat” doar speciilor din Marea Neagra.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *