Silvian Ionescu : „-Buy-backul-, solutia pentru a scapa de PET-uri”

Seful Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, promite sa ia initiativa prin care PET-urile pot fi rascumparate in magazin. Comisarul General al Garzii Nationale de Mediu este de acord ca sistemul actual de colectare a sticlelor de plastic este ineficient si incurajeaza campania initiata de „Adevarul”.Silvian Ionescu

„Adevarul”: Rascumpararea PET-ului sau „buy-backul” poate fi o solutie pentru a scapa Romania de deseurile din plastic?

Silvian Ionescu: „Categoric! Faptul ca oamenii vor primi banii inapoi pentru fiecare PET adus la magazin poate fi un stimulent extraordinar.

Sa vedeti atunci cum se vor strange ambalajele din plastic in magazine, iar astfel va putea fi rezolvata cu succes si problema colectarii acestor deseuri ce au impanzit tara.”

Cum poate functiona in Romania sistemul „buy-back” pentru sticlele din plastic?

Putem studia modelul german, de exemplu. Acolo, producatorul instituie in pretul PET-ului un fel de „timbru verde”. Acesti bani pot fi recuperati de client atunci cand duce sticla din plastic la magazin, iar, in schimbul ei, primeste o anumita suma de bani pe care o poate folosi la cumparaturi.

La noi nu poate fi vorba ca statul sa instituie o taxa pe PET, dar lanturile comerciale pot sa mareasca, de exemplu, cu 0,2 lei pretul unei sticle de suc. Acesti bani pot fi returnati clientului din Romania in acelasi mod ca si celui din Occident.

Cand acesta introduce in automat PET-ul, primeste un bon pe care este trecuta o anumita suma din care-si poate lua orice altceva din magazin, de exemplu carnati.

Concret, ce ar trebui sa faca un supermarket ca sa colecteze PET-uri de la clienti prin „buy-back”?

Aceasta solutie nu poate fi luata in calcul decat pentru lanturile comerciale, deoarece un butic de cartier nu are conditii de depozitare.

Dar pentru supermarketuri,- spatiul nu este o problema, deoarece PET-urile pot fi introduse direct intr-o presa care le compacteaza si le transforma in baloti ce pot fi incarcati in masini si dusi la fabricile de reciclare.

Sunt necesare fonduri sau investitii pentru rascumpararea sticlelor goale din plastic de la consumatori?

Nu. Fiecare magazin isi poate crea un fond propriu din banii pe care-i ia in plus pentru o sticla de ulei sau de suc. Acesti bani poate sa-i foloseasca si pentru a-i returna cumparatorului valoarea PET-ului gol, sub forma de produse, si pentru o minima investitie in automate si intr-o presa pentru compactat plasticul.

Magazinul poate iesi chiar in castig, deoarece primeste bani de la reciclatori pentru deseurile din plastic pe care le vinde. Iar cumparatorul nu pierde nimic, deoarece el isi recupereaza banii, sub forma de produse, in momentul in care duce sticla la magazin. Deci nu este nimic pierdut nici pentru magazin, nici pentru client.

Colectarea selectiva poate fi facuta in paralel cu rascumpararea ambalajelor din plastic?

Desigur, dar colectarea selectiva functioneaza foarte prost in acest moment. In sectorul 5 al Capitalei nu se face de o luna, desi trebuia sa inceapa din 2007.

Avem niste termene impuse de Uniunea Europeana si in ceea ce priveste colectarea ambalajelor din plastic, pe care trebuie sa le respectam, altfel vom fi amendati. Asa ca orice metoda de colectare a plasticului care da roade este bine-venita si va garantez ca prin „buy-back” putem mari considerabil cantitatea de PET-uri stranse si reciclate pana acum.

Se sorteaza deseurile in mediul rural?

Nu am pretentii deocamdata de la comune sa implementeze colectarea selectiva. Dar aici, in maximum un an, sistemul de sortare a deseurilor va functiona mult mai bine decat in mediul urban.

Am pus presiune pe toti primarii sa inchida gropile vechi si sa treaca la constructia depozitelor de transfer, iar in aceste depozite se poate face sortarea gunoiului, ce poate deveni o sursa de venit. Restul gunoiului va ajunge la depozitul ecologic municipal. Acum, sistemul de lucru al deseurilor in Romania este incomplet.

In calitate de comisar general al Garzii Nationale de Mediu, propuneti „buy-backul” ca varianta de colectare a PET-urilor?

Ma ofer sa iau aceasta initiativa, pentru ca „buy-back-ul” este solutia, si nu alte taxe pe spinarea cetateanului. Trebuie copiata reglementarea asociatiei din Germania care i-a obligat pe cei care detin mari suprafete comerciale sa adopte si acest sistem de colectare a PET-urilor. Atat noi, cat si Ministerul Mediului putem lua hotarari in acest sens.

OBLIGATIE

Pana la 31 decembrie 2013, trebuie sa reciclam 55% din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute in deseurile de ambalaje, 60% pentru sticla si 22,5% pentru plastic.

„Colectarea selectiva functioneaza foarte prost in acest moment. In sectorul 5 al Capitalei nu se face decat de o luna, desi trebuia sa inceapa din 2007.” Silvian Ionescu Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu

Profil Silvian Ionescu

Aprilie 2007- ianuarie 2009 – S.C. KVB ECONOMIC S.R.L. companie de consultanta in domeniul protectiei mediului
Aprilie 2005- aprilie 2007 – secretar de stat, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Comisar General al Garzii Nationale de Mediu
Februarie 2004 – prefect al Municipiului Bucuresti
1992- februarie 2004 – manager al mai multor societati private
1990-1992 – secretar general al Partidului Democrat

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *