Sobolanii mananca padurile Indiei

Arborii de bambus inmuguriti atrag hoardele de rozatoare infometate.

Sute de mii de indieni din statul Mizoram flamanzesc din cauza milioanelor de sobolani care au ras de pe fata pamantului paduri intregi de bambus salbatic. Rozatoarele sunt innebunite dupa mugurii de bambus, bogati in proteine specifice, care maresc considerabil puterea de reproducere a acestor ani-male.

Din nenorocire, bambusul nu infloreste decat o data la 48 de ani. In lipsa acestuia, se estimeaza ca, la anul, sobolanii vor ataca holdele de orez ale fermierilor, ingroziti deja de apetitul rozatoarelor!

Invazia sobolanilor din statul Mizoram, aflat in nord-estul Indiei, a ingrozit populatia indigena. In timp ce peste un milion de indieni de prin partea locului sarbatoreau, in urma cu cateva zile, inmugurirea bambusului salbatic, padurile au fost, pur si simplu, invadate de adevarate armate de sobolani flamanzi, care au devorat hectare intregi. In aceste locuri, bambusul a inflorit ultima oara in anul 1959.

Se spune ca si atunci localnicii au asistat neputinciosi la invazia rozatoarelor, in urma careia au fost decimate culturi agricole insemnate din regiune. Pana la declansarea unei crize alimentare severe nu a mai fost decat un pas, sute de mii de oameni ramanand fara hrana anul urmator.

Guvernul a sperat ca va reusi sa preintampine astfel de situatii dezastruoase, dar a fost luat, din nou, dupa 48 de ani, prin surprindere. Sobolanii nu pot fi ucisi, pentru ca sunt considerati divinitati in religia hindusa, si nici criza alimentara nu poate fi depasita, deoarece culturile suplimentare de orez au fost prost planificate.

Templul sobolanilor

Saracia este lucie in randul triburilor de indieni din statul Mizoram. Oamenii se hranesc cu radacini salbatice si cartofi pentru a trai si nu au bani sa cumpere rasaduri pentru plantatiile de orez, care le-ar asigura supravietuirea. Hinduismul arata o deosebita pretuire fata de acest soi de animale si interzice uciderea lor. In statul Rajastan exista chiar un templu al sobolanilor, unde, in conformitate cu traditia, preotii se ingrijesc ca rozatoarele sa aiba intotdeauna mancare si lapte proaspat din belsug.

Se spune ca zeii-sobolani ii vor proteja pe credinciosi in viata de apoi. Si alte triburi din India se confrunta, pe langa saracie, cu frica de jafurile sobolanilor. Inmugurirea bambusului scoate la lumina zilei milioane de sobolani flamanzi care, apoi, pentru desert, iau drumul culturilor de orez.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *