Din cauza secetei, Barcelona aduce apa din Marsilia

Mai multe vapoare-cisterna vor aduce apa din Marsilia (sudul Frantei) in Barcelona, pentru ca cel de-al doilea oras ca marime din Spania sa faca fata secetei cumplite din acest an, informeaza jurnalul catalan „La Vanguardia”.

Reprezentantii Societatii Apelor din Marsilia (SEM) au confirmat negocierile cu autoritatile din Barcelona, in ceea ce priveste importul de apa. „Noi am facut deja un proiect de contract. Asteptam acum sa ne vina comanda”, a declarat Alain Meyssonnier, directorul SEM, citat de AFP, adaugand ca, in acest moment, nu exista siguranta acestui contract.

Guvernul regional catalan isi anuntase inca din ianuarie intentia de a importa apa din Franta, in cazul in care seceta va persista. Daca negocierile merg bine, primul transport din Marsilia va avea loc in luna mai. In articolul publicat in ziarul catalan se precizeaza ca un total de sapte vapoare-cisterna, cu o capacitate de peste 28.000 de metri cubi fiecare, vor fi cumparate pentru a reduce efectele secetei din regiunea Barcelonei.

Importul de apa, o solutie provizorie

In aceasta iarna nu s-au inregistrat precipitatii importante, iar deficitul pluviometric si rezervele de apa sunt in acest moment inferioare procentului de 22% fata de capacitatea normala din aceasta regiune. Apa care va fi adusa din Marsilia provine din doua surse: apa netratata din Canalul Provence si din reteaua de apa din Marsilia. In plus, Barcelona va importa apa si din Tarragona (nord-estul Spaniei).

„Apa din Tarragona si Marsilia nu va acoperi insa decat 8% din nevoile pe care le are Barcelona. Importul de apa este o solutie provizorie valabila pana la deschiderea uzinei de desalinizare a apei de mare cu o capacitatea de 200.000 m³, care va fi operationala incepand de anul viitor”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *