Somnul, stiuca, salaul si crapul din Delta Dunarii nu vor mai putea fi luati acasa de pescari

Somnul, stiuca, salaul si crapul din Delta Dunarii nu vor mai putea fi luati acasa de pescari

Pescarii care nu locuiesc in Delta Dunarii nu vor mai putea pleca acasa cu capturile facute la o partida de pescuit. Numai locuitorii zonei cu venituri mici mai pot pastra o parte din pestii prinsi in undite. Motivul: nu mai este peste in Delta.

Parlamentarii discuta stoparea pescuitului comercial in Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii”, pe motiv ca mai multe specii sunt in pericol din cauza scaderii „dramatice a nivelurilor de apa” ca urmare a secetei prelungite.

Potrivit unui proiect de lege, care a primit deja avizul pozitiv al Consiliului Legislativ, pescuitul comercial la somn ar putea fi interzis in perioada ianuarie 2013- decembrie 2016, in timp ce stiuca si salaul ar putea fi interzise la capturare din ianuarie 2014 pana in decembrie 2017. Nici crapul nu va mai putea fi vandut la cherhanale sau pescuit in perioada 2015-2018.

Pescarii care incalca legea risca amenda de 10.000 de lei sau doi ani de inchisoare, iar proprietarii si administratorii punctelor de debarcare si de vanzare aflate la o distanta de pana la 50 de kilometri de Delta Dunarii sau in Delta Dunarii- 100.000 de lei sau patru ani de inchisoare cu executare.

Pescuitul sportiv va fi permis

Totusi, cei care vor sa mai dea la peste in perioadele de prohibitie, vor putea practica pescuitul sportiv in regim „prinde si elibereaza”, daca detin un permis „sportiv-recreativ” eliberat de Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA). Documentul poate avea o valabilitate de o zi, trei zile, sapte zile sau 1 an. Potrivit ANPA, nu mai putin de 5.000.000 de romani sunt practicati ai pescuitului recreativ.

In ceea ce ii priveste pe proprietarii de puncte de debarcare, pe cei care detin de puncte de vanzare, precum si pe cei care au amenajari piscicole, ei vor fi despagubiti, pentru perioada in care este interzis pescuitul, cu o suma egala cu cea rezultata din media anuala a veniturilor declarate si inregistrate de ANPA, in ultimii cinci ani, pentru fiecare specie in parte.

Numai ca, regula nu este valabila pentru toata lumea. ANPA este singura institutie care poate desfasura, in perioada de prohibitie, pescuitul comercial. Si ca sa aiba bani pentru practicarea activitatii, institutia va fi imputenicita, prin proiectul de lege, ca cumpere ambarcatiuni si carburant cu o parte din banii stransi din aplicarea amenzilor celor care pescuiesc ilegal.

„Pescarul ucenic”, in barcile ANPA

Si, pentru a avea oameni priceputi la pescuit, Agentia va putea organiza cursuri pentru perfectionarea unor persoane ca „pescarul ucenic”. ANPA va organiza  cursuri pentru formarea ucenicilor, care vor primi si diplome. Pe fiecare barca a institutiei va putea fi autorizat un singur ucenic sa pescuiasca, se mai specifica in initiativa legislativa.

In plus, Agentia va putea cumpara terenuri si amenajari piscicole pentru a dezvolta o retea proprie de piscicultura in Delta Dunarii.

Marea repopulare a Deltei cu pesti

Parlamentarii mai vor ca Executivul sa inceapa un  program de repopulare a Deltei Dunarii cu somnul, stiuca, salaul si crap, invocand faptul ca aceste specii sunt periclitate. Repopularea ar urma sa fie facuta in perioada 2013-2023.

Guvernul a mai facut un program de populare cu sturioni a Deltei Dunarii in perioada 2006-1020.  Investitia a fost sitata dupa ce Ministerul Agriculturii a considerat ca nu s-a stabilit cat de benefica a fost investitia de milioane de euro.

Locuitorii cu venituri mici pot intinde firul

„Permisul de pescuitul de subzistenta” va putea fi eliberat numai persoanelor care au domiciliul stabil in Delta Dunarii si care au venituri sub salariul minim pe economie. Si, ca sa fie siguri ca localnicii nu vor face specula cu pestele, acestia vor putea intinde firul numai in perimetrul administrativ al localitatii in care locuieste si nu poate da la peste cu „scule profesionale de pescuit comercial”.

Contactat de EVZ, presedintele Asociatia „Pescar Sportiv” din Romania, George Tomescu, a precizat ca nu a fost contact de nimeni si ca nu stia de existenta acestei initiative  legislative.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *