Starea de sanatate a romanilor s-a deteriorat constant in ultimii ani

10 sfaturi pentru s?n?tatea noastr?
Starea de sanatate a romanilor s-a deteriorat constant in ultimii ani

Starea de sanatate a romanilor s-a deteriorat constant in ultimii ani. Contextul social si de mediu diferit precum si informarea necorespunzatoare in ceea ce priveste sanatatea au contribuit la acest fenomen.

In anul 2009, in Romania erau inregistrati aproximativ 3,5 milioane de bolnavi cronici, estimandu-se ca in ultimii doi ani numarul acestora s-a dublat. Astfel, pentru a preveni imbolnavirile si pentru a asigura un bun management al bolilor cronice, medicii de familie au lansat prin intermediul Societatii Nationale de Medicina Familiei si a portalului FormareMedicala.ro, campania ”Sa pretuim sanatatea”, sub sloganul ”Este mai costisitor sa te imbolnavesti decat sa adopti un stil de viata sanatos”. Campania medicilor de familie si-a propus sa informeze atat medicii cat si pacientii, promovand un stil de viata sanatos.

”Trebuie sa educam populatia in ceea ce priveste sanatatea. Avem doua directii. Sa aducem la zi pregatirea medicilor de familie si in acest sens am lansat platforma de elearning, dar si dezvoltarea sectiunilor de educatie a pacientilor prin ateliere, intalniri, sfaturi, recomandari. Populatia nu este informata in ceea ce priveste sanatatea. De asemeneea pacientul trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa intarzie cu nimic vizita la medic, sa adopte automedicatia fara o recomandare medicala”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei.

”Gradul de acces al platformei de elearning a aratat ca munca noastra nu a fost in van, colegii nostri urmand cursurile de formare online. De fapt sanatatea inseamna echipa. Nu se poate vorbi de sanatate, doar din prisma medicului de familie, sau doar din cea a specialistului. Starea de sanatate nu este doar datoria sistemului de sanatate, fiecare dintre noi avand obligatia sa actioneze corect si promt. Trebuie sa intelegem ca avem responsabilitati foarte mari cand vorbim de sanatate”, a precizat dr. Ioana Daciana Toma, medic primar medicina de familie, instructor formator medicina de familie, Societatea Nationala de Medicina Familiei.

De asemenea, alaturi de medicii de familie in lansarea campaniei au fost si medicii specialisti urologi.

”Am invatat impreuna cu medicii de familie ce inseamna sa ne oprim la lucrurile esentiale. Sper sa deschidem colaborarea si pe alte probleme de sanatate publica. Colaborarea cu medicii de familie poate fi luata ca etalon si de catre medicii din alte specialitati medicale. Adenomul de prostata si cancerul de prostata coexista si impreuna cu medicii de familie incercam sa prevenim aparitia acestor afectiuni”, a subliniat asist. univ. dr. Cristian Surcel, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *