STOP TTIP. Stop justitia paralela pentru coporatii

Parlamentul European a adoptat, ieri, cu 436 de voturi pentru, 241 impotriva si 32 de abtineri, o rezolutie privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) pregatita de cateva luni si care a fost cauza a unor controverse, in special cu privire la clauza de solutionare a litigiilor dintre stat si investitor (ISDS). Acest mecanism ar permite investitorilor straini sa dea in judecata statele pentru a cere compensatii in cazul in care profiturile vor fi lezate prin actiunile statului.

Votul si dezbaterea asupra rezolutiei privind TTIP fusesera initial programate pentru 10 iunie, dar a trebuit sa fie amanata din cauza lipsei unui acord cu privire la clauza ISDS. In timp ce o parte dintre parlamentari au ramas impotriva ISDS, saptamana trecuta s-a ajuns la un compromis care presupune o forma revizuita a ISDS. Acest compromis a facut posibil ca rezolutia sa treaca ieri de votul final asupra rezolutiei.

Coalitia societatii civile europene STOP TTIP, formata din peste 480 de organizatii din intreaga Europa a reactionat cu dezamagire la acest vot. Mai mult de 2.3 milioane de europeni au semnat o initiativa cetateneasca europeana independenta pentru a cere o oprire imediata a negocierilor TTIP. Acesti cetateni au fost ignorati complet de catre Parlamentul European.

Pentru ca vocile lor sa fie auzite, pe 10 octombrie coalitia isi propune sa organizeze o zi europeana de actiune impotriva TTIP si CETA (acordul comercial UE-Canada). Demonstratii mari sunt planificate in Germania si Olanda, in timp ce alte actiuni locale vor avea loc in sute de orase din multe alte tari europene, cum ar fi Franta, Spania, Polonia si Austria.

In legatura cu reforma ISDS, Nick Dearden, directorul Global Justice Now si reprezentant national Stop TTIP pentru Marea Britanie a adaugat: “Parlamentul European a ratat posibilitatea de a impiedica TTIP sa submineze democratia si standardele sociale si de mediu. In schimb, majoritatea membrilor Parlamentului European a preferat sa consolideze varianta Comisiei de reformare a clauzei pentru solutionarea litigiilor dintre stat si investitori. Aceste reforme sunt pur cosmetice. In esenta, investitorii straini sunt in continuare in situatia de a primi drepturi suplimentare substantiale in comparatie cu companiile nationale si de a beneficia de un sistem paralel de justitie pentru a pune in aplicare aceste drepturi.

Reprezentantul Romaniei in comitetul cetatenesc al initiativei STOP TTIP, Lavinia Andrei reaminteste: “In Romania avem cateva exemple celebre, vezi cazul Micula in care oameni de afaceri romani, deveniti suedezi peste noapte, au obtinut despagubiri de 179 de milioane de euro de la statul roman, pentru ca acesta a respectat legile UE. Daca ne mai aducem aminte si de amenintarile facute de compania Rosia Montana Gold Corporation, ne putem face o imagine legata de felul in care vor actiona aceste clauze. O clauza ISDS, chiar daca putin modificata, creaza o justitie paralela, numai pentru corporatii.

Totodata, votul de ieri arata ca protestele din partea societatii civile au ajuns totusi la o parte din decidentii UE. Un numar mare de europarlamentari social-democrati nu a marsat pe compromisul pro ISDS. Deputatii S&D din Olanda, Belgia, Franta, Austria si Marea Britanie au rezistat presiunii iar acest fapt pune in pericol atat ratificarea acordului CETA cat si incheierea TTIP, sunt de parere reprezentantii Coalitiei STOP TTIP. Nu este cazul europarlamentarilor romani, care, indiferent de gruparea politica, au votat pentru aceasta motiune in forma propusa.

Campania Stop TTIP este sustinuta de catre o alianta de peste 480 de organizatii ale societatii civile, organizatii de protectie a consumatorului, grupuri de mediu si sindicate din intreaga Europa din care 21 sunt din Romania. Colectarea semnaturilor va continua pana pe 6 octombrie pentru a creste in continuare presiunea asupra politicienilor.

Organizatiile din Romania, membre in Coalitia ”STOP TTIP” sunt: TERRA Mileniul III, Asociatia Alburnus Maior – Campania Salvati Rosia Montana, ActiveWatch Romania, Comunitatea Uniti Salvam, Agent Green, Romania Vie, Grupul de Interventie Civica, Centrul pentru Resurse Civice, Militia Spirituala, Mining Watch Romania, Romania fara Ei, Asociatia de Sprijin si Intrajutorare Solidaritatea, Asociatia Edelvais, Grupul Fara Fracturare, Neuer Weg, R9TM, Greenpeace Romania, Asociatia Reper21, Asociatia Turism Verde, Miscarea de rezistenta de la Pungesti si Dati-mi Romania Inapoi.

Mai multe informatii:

www.stopttip.ro

www.stop-ttip.org

https://www.facebook.com/stopttipromania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *