Straulesti, inecat sub vile

AFACERE IMOBILIARA – Baza sportiva interzisa publicului
Strandul Straulesti a ajuns pe mina baietilor destepti ai pietei imobiliare, urmind a fi transformat intr-un cartier de vile de lux. Conform Planului Urbanistic Zonal, aprobat in 2002, linga lac, pe terenul bazei sportive, vor fi construite 30 de vile de lux. In prima faza au fost proiectate 13, cartierul purtind denumirea de „Ansamblul rezidential pentru agrement si sport”. Agentia Nationala pentru Sport a dat aviz favorabil constructiilor.

I-a venit rindul si Bazei Nautice si de Agrement Straulesti sa fie distrusa, fiind un loc bine pozitionat si numai bun pentru a satisface „nevoile” investitorilor dornici sa „dezvolte o capitala europeana”. Pe vremuri, Strandul Straulesti era plin de bucuresteni care veneau la plaja, avind si alte posibilitati de a se distra. Erau terenuri de tenis, baschet, handbal, bazine de inot, un restaurant, toata baza sportiva intinzindu-se pe aproximativ 90.000 de metri patrati. Acum, nimeni nu mai poate trece de poarta ruginita a complexului sportiv, pentru ca a devenit proprietate privata. Impartita in doua bucati, baza a fost lasata in paragina, tocmai pentru a fi luata fara probleme. Totul a inceput in 2002, cind Primaria Sectorului 1 a aprobat un PUZ care permitea construirea a 30 de vile de lux pe spatiul verde. In acelasi an, la 19.12.2002, BTT SA, care avea in administrare complexul sportiv, a vindut societatii Agrement Serv SRL 40.180 de metri patrati, adica aproape jumatate din strand. Pe terenul respectiv se aflau vestiare, bazine de inot, teren de baschet, handbal, dusuri, un ponton, statie de pompare. Trebuie precizat ca SC BTT SA a dobindit baza sportiva in baza Legii 15/1990 privind reorganizarea in societati comerciale a Companiei Turism pentru Tineret.

PUZ-URI PESTE PUZ-URI. SC Agrement Serv SRL a facut un alt PUZ, exact pe terenul pe care-l detinea, de aproximativ 40.000 de metri patrati, act care a fost aprobat la 10.02.2003 tot de Primaria Sectorului 1. Pentru ca era vorba de jumatate din terenul initial, pe Planul Urbanistic Zonal au fost trecute 13 imobile de lux. Interesant este ca Agentia Nationala pentru Sport a fost de acord cu prevederile PUZ-ului. Cu toate acestea, la dosar nu exista un aviz clar privind demolarea unor constructii deja existente, 12 la numar (vestiare, hangare, casute) asa cum solicitase firma investitoare. Sc Agrement Serv SRL a mers mai departe si s-a adresat acum Primariei Sectorului 1 pentru obtinerea certificatului de urbanism, pasul urmator fiind autorizatia de constructie.

„I-am trimis o scrisoare lui Octavian Belu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, in care i-am cerut sa retraga avizul dat. De asemenea, nu voi elibera certificatul de urbanism pina cind nu vor veni cu un aviz clar de la ANS in care sa se precizeze ca se vrea desfiintarea bazei sportive. Deocamdata, ceea ce au ei de la ANS este ambiguu”, ne-a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.

Agentia Nationala pentru Sport, prin vicepresedintele Valentin Vasilescu, avizeaza realizarea constructiilor pe terenul Strandului Straulesti, precizind ca „acestea nu afecteaza constructiile existente care au destinatie sportiva, cu obligativitatea asumarii reconditionarii si modernizarii terenurilor de tenis, baschet, handbal si a bazinelor de inot aflate pe terenul proprietatea SC Agrement Serv SRL, la standarde europene”.

PROPRIETATE PRIVATA. Situatia pe teren este cu totul si cu totul alta. Intrarea in strand este, asa cum am spus, interzisa, fiind proprietate privata, nici vorba de modernizare la standarde europene a bazinelor sau a terenurilor de sport. Poate acest lucru va fi valabil pentru cei care vor locui in vilele de lux de pe malul lacului. Doar ei vor beneficia de baza sportiva, atit cit va mai ramine.

Conform legislatiei in vigoare, o baza sportiva nu poate fi desfiintata, constructiile fiind interzise. Exista deja un caz asemanator, cel al Strandului Tineretului, pentru care Jurnalul National a dus o campanie, reusind astfel sa opreasca demararea lucrarilor la cea mai inalta cladire din Capitala, de 29 de etaje. In momentul de fata, lucrarea este blocata, dar apar alte situatii asemanatoare, cum ar fi cea din Straulesti, care forteaza mina autoritatilor tocmai pentru a se crea un precedent.
Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *