Cadastrul Deltei, ilegal

SENTINTA. Instanta de judecata a hotarit ca licitatia pentru cadastrarea si intabularea terenurilor din Delta este ilegala. Vinovati sint ministrul Korodi, guvernatorul Cononov si directorul Baboianu
IREVOCABIL – Inca o ilegalitate de proportii la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
Instanta de judecata a anulat ieri printr-o sentinta definitiva si irevocabila licitatia pentru cadastrarea si intabularea terenurilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Licitatia, in valoare de trei milioane de euro, fusese cistigata de o firma din Miercurea Ciuc, iar lucrarile fusesera subcontractate unei firme ucrainene.

Decizia, pronuntata de Curtea de Apel Constanta, demonstreaza ilegalitatile care se fac de trei ani incoace la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. O institutie altadata premiata international pentru proiectele ecologice a ajuns acum sa fie condamnata de instante si tribunale pentru minariile de proportii care se realizeaza in mandatul guvernatorului Paul Cononov si al directorului executiv Grigore Baboianu.

3 MILIOANE DE EURO. Cea mai recenta “manevra” – licitatia pentru cadastrarea si intabularea terenurilor Deltei – a fost anulata ieri de instanta constanteana. Licitatia – in valoare de aproximativ 3 milioane de euro – a fost organizata la sfirsitul anului trecut de ARBDD. Procedura era absolut necesara pentru ca in ultimii ani au aparut constant in presa informatii despre terenuri care au fost “rupte” din domeniul Rezervatiei si cadastrate si intabulate ilegal de consiliile locale ale diferitelor localitati din Delta. Numai ca a fost organizata ilegal.

Suspiciunile au planat inca de la inceput in chestiunea licitatiei. Cistigatoare a fost desemnata firma Topo Service SA, din Miercurea Ciuc, apartinind unui membru UDMR, lider local Iozsef Botond Rakossy. Presa a scris chiar ca Rakossy ar fi chiar un apropiat al ministrului mediului, Attila Korodi. Firma Topo Service SA nu avea obiect de activitate inregistrat si autorizat care sa-i dea dreptul sa participe la aceasta licitatie. Mai mult decit atit, Rakossy era angajat la Oficiul National de Cadastru in momentul in care firma sa participa la licitatia de la Tulcea. Dincolo de aceste aspecte grave, a mai atras atentia ca unii dintre membrii comisiei de licitatie nu indeplineau toate criteriile pentru a ocupa aceasta calitate. Au fost probleme si la semnarea contractului, intrucit firma Topo Service nu a prezentat o oferta proprie, ci una in comun cu o alta firma. Topo Service a subcontractat o parte din lucrari unei firme din Ucraina. In conditiile in care Romania, care se afla in litigii severe cu Ucraina (canalul Bistroe, platoul continental), s-a ajuns in situatia absurda ca ucrainenii sa realizeze cadastrul Deltei Dunarii, unul dintre cele mai valoroase teritorii ale tarii.

RECLAMATII. Celelalte firme participante la licitatie au sesizat ilegalitatile si au reclamat la Comisia Nationala pentru Solutionarea Contestatiilor faptul ca licitatia a fost trucata. In ciuda dovezilor evidente, C.N.S.C. a respins contestatiile, licitatia “servita” fiind declarata legala. Din fericire, contestatarii nu s-au oprit aici si au mers in justitie. Cazul s-a judecat la Curtea de Apel Constanta, instanta care a mai aminat in ultimii trei ani unele “minarii” facute de guvernanti. Dosarul 976/36/2008 si-a primit verdictul ieri. Instanta admite plingerea, modifica in totalitate decizia 1650/c9/937/067 din 06.05.2008 al C.N.S.C. Instanta dispune anularea tuturor actelor efectuate de autoritatea contractanta (Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii) in procedura de adjudecare prin licitatie deschisa a lucrarii “Intocmire documentatie tehnica de specialitate pentru intabularea imobilelor domeniu public de interes national din perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, administrate de ARBDD”. Judecatorii au anulat hotarirea autoritatii contractante (ARBDD) de declarare a ofertantului cistigator SC Topo Service SA. Mai mult decit atit, tot din bani publici, ARBDD este obligata sa plateasca 32.850 lei (aproximativ 9.000 de euro). Sentinta pronuntata ieri este definitiva si irevocabila. Cerem public demiterea celor vinovati pentru aceasta ilegalitate: ministrul mediului Attila Korodi, guvernatorul Deltei Paul Cononov si directorul executiv al ARBDD Grigore Baboianu.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente