Summit-ul de la Cancun, un cosmar logistic

Summit-ul de la Cancun, un cosmar logistic

Cadru nepropice discutiilor. Daca negocierile climatice de anul trecut, de la Copenhaga, s-au dovedit un haos organizatoric, cu mii de oameni lasati pe dinafara salilor de conferinte si uitati afara, in zapada, la Cancun, lucrurile merg la fel de prost. Problemele principale sunt insa caldura dogoritoare si distantele uriase dintre hotelurile unde sunt cazati delegatii si salile de conferinta. Membrii delegatiilor si jurnalistii sunt frustrati deopotriva din cauza timpului necesar pentru a ajunge la Moon Palace Resort, locul unde se desfasoara negocierile. Palatul Lunii este localizat la peste 40 de kilometri distanta de cele mai multe hoteluri si cuprinde, de fapt, trei complexuri separate. Pentru a ajunge la „Luna”, delegatii sunt nevoiti sa mearga 40 de kilometri cu un autobuz, sa treaca printr-un control strict de securitate, iar apoi sa ia un alt autobuz, pentru alti zece kilometri. Odata ajunsi la hotel, mai raman 1,5 kilometri de parcurs intre centrul de presa si sala de conferinta, dar inca pe atat pana la zona in care delegatiile guvernamentale isi petrec momentele de pauza intre negocieri. Cladirile ce gazduiesc summit-ul sunt inconjurate de garzi inarmate si sarma ghimpata, iar din cauza aglomeratiei de pe strazi se formeaza tot timpul ambuteiaje. Controale de securitate sunt efectuate intr-un hotel invecinat, Cancunmesse, apoi si la Palatul Lunii. Se pierd ore in sir din cauza celor patru controale de securitate zilnice. „Adaugati conexiunea proasta la Internet, blocajele din trafic, aerul clocotitor de afara si aerul conditionat care congeleaza interiorul salilor si aveti toate elementele unui dezastru logistic, cu delegati deznadajduiti si jurnalisti ce dau navala pe urmele lor”, titreaza cotidianul „The Guardian”.

Huzur pe banii contribuabililor – Summit-ul de la Cancun este vaduvit de prezente carismatice, dar cu masiva prezenta militara si a marilor corporatii. De exemplu, Guvernul de la Londra a invitat un numar inca nespecificat de oameni de afaceri, promitandu-le acces la secretarul de Stat britanic pentru Energie si Schimbari Climatice, Chris Huhne, precum si la alte oficialitati. Participarea oamenilor de afaceri este subventionata integral de Guvernul britanic, ce plateste inclusiv cazarea. Reprezentantii ONG-urilor britanice World Development Movement si Carbon Trade Watch s-au declarat revoltati. Palatul Luna este deja supranumit „Palatul Huhne”, in onoarea secretarului de Stat britanic. Ministrul liberal democrat si ceilalti 45 de delegati britanici au acces la jacuzzi si la un bufet „mananci cat poti”.

Un cuib de serpi. In limba prehispanica, Cancun inseamna „cuib de serpi”, un nume potrivit pentru locul ce gazduieste discutii aprinse privind schimbarile climatice. Negocierile s-au impotmolit dupa ce delegatia Japoniei a anuntat ca refuza sa semneze tratatul care va inlocui Protocolul de la Kyoto, semnat in 1997. Acesta este in vigoare pana in 2012 si stabileste tinte obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru tarile dezvoltate industrial. UE si SUA doresc inlocuirea Protocolul de la Kyoto cu un tratat care sa oblige toate tarile sa semneze un acord legal obligatoriu pentru reducerea emisiilor de carbon. De aceea, negocierile din cadrul COP 15 de anul trecut au esuat. UE a sugerat semnarea a doua tratate climatice la Cancun: unul care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto si un acord legal obligatoriu, care sa fie semnat de toate statele, inclusiv de SUA si China. Refuzul Japoniei pune in pericol aceasta intelegere si face ca summit-ul de la Cancun sa semene tot mai mult cu cel de la Copenhaga. Japonia si-a argumentat anuntul-bomba ca nu va accepta, din nou, sa fie obligata sa isi reduca emisiile de carbon, cata vreme competitorii sai economici directi, China, India, Indonezia si SUA, nu sunt obligati sa faca acelasi lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *