Cine imi face un papa-mobil electric?

  0
  746
  Cine imi face un papa-mobil electric?
  Cine imi face un papa-mobil electric?

  Papa Benedict XVI si-a capatat deja renumele de „Green Pope” („Papa cel Verde). Dar nu din cauza vreunei asemanari cu Shrek, ci datorita devotamentului sau pentru ecologie. Iar acum vrea, normal, un papa-mobil masina electrica.

  Mai intai, Papa Benedict XVI a inceput sa aduca in rugaciuni vorba despre poluare si ecologie. Apoi, in 2008, a aprobat montarea de celule solare pe acoperisul auditoriumului de la Vatican, iar, in 2009, cafeteria de la Vatican a primit un sistem de climatizare alimentat de razele solare.

  Ce urmeaza? Bineinteles, un papa-mobil nepoluant. Papa Benedict XVI si-a exprimat dorinta ca masina pe care o va folosi in viitor sa beneficieze de aceeasi tehnologie de alimentare cu energie electrica de la celulele solare.

  Insa exista o mare problema: nici un constructor auto nu s-a inscris in aceasta cursa. Nici macar Mercedes Benz, care a realizat mai multe modele pana acum pentru suveranii pontifi ai bisericii catolice – acum, papa se plimba cu un papa-mobil bazat pe Mercedes ML.

  Desi firma germana SolarWind, care s-a ocupat de celulele solare de la Vatican, afirma ca nu sunt probleme in crearea unui astfel de automobil electric destinat papei, se pare ca departamentul de marketing de la Vatican are contraargumente.

  Principala reticenta tine de performantele unui astfel de papa-mobil electric, in cazul in care masina ar trebui sa plece rapid de la locul unui atentat la viata papei. Nu trebuie uitat faptul ca papa-mobilul este, de fapt, o masina blindata, „cusca” de sticla in care se afiseaza papa publicului cantarind peste o tona, iar ranforsarile caroseriei duc la o masa apropiata de un camion.

  Pe langa acest lucru, un sistem de celule solare si un motor electric, impreuna cu bateriile, ar mai adauga o greutate suplimentara, ceea ce ar afecta serios performantele dinamice ale masinii. Pentru ca un astfel de papa-mobil sa raspunda standardelor impuse de serviciul de securitate de la Vatican, ar trebui un automobil special conceput si un sistem de propulsie electric foarte puternic, deci si baterii voluminoase.

  Cei de la Vatican se mai tem si de autonomia prea scazuta pe care un astfel de papa-mobil ar avea-o. Totusi, germanii de la SolarWind cred ca adaptarea unei solutii de genul plug-in nu ar fi deloc problematica, iar bateriile ar putea, astfel, sa fie incarcate de la reteaua de curent electric in timpul in care masina sta.

  Este, oare, imposibila crearea unui papa-mobil electric, alimentat de energia solara? Nu credem, la ritmul in care evolueaza tehnologia pentru masini electrice va aparea, cu siguranta, un constructor capabil de asa ceva. Intrebarea care ramane este: va mai prinde Papa Benedict XVI un astfel de papa-mobil electric?

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.