Taieri ilegale in Parcul Natural “Muntii Maramuresului”

Aproximativ opt hectare de padure aflata in arie protejata au fost rase de pe fata pamantului. Suprafata a fost astfel vaduvita de sute de copaci batrani

In Parcul Natural Muntii Maramuresului, proprietarii padurilor taie arbori dupa bunul plac, desi legea interzice acest lucru.

Statul se obliga sa-i despagubeasca pe proprietarii fondurilor forestiere aflate in zone de protectie integrala. Totusi, niciun maramuresean proprietar de padure in arie protejata nu a fost inca despagubit, iar arborii sunt in continuare taiati.

Sesizare fara raspuns

Conducerea Parcului Natural Muntii Maramuresului a sesizat Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) ca in “zonele de protectie integrala” au fost defrisate circa 7 – 8 hectare de padure.
Suprafetele se afla in proprietatea unor persoane fizice si in jurisdictia Ocolului Silvic Ruscova, respectiv sub parcela 159B din Unitatea de Productie III, Repedea.

“Noi am sesizat ITRSV si Directia Silvica Baia Mare despre taierile ilegale pe care le-am cons-tatat inca din luna mai, insa nu am primit pana acum niciun raspuns referitor la masurile luate”, spune Costel Bucur, directorul Parcului Natural Muntii Maramuresului. In urma sesizarii, ITRSV a efectuat un control in zona, insa rezultatele acestuia se lasa inca asteptate.

Zonele protejate, neclar delimitate

Tot ITRSV a trimis patru specialisti care aveau rolul ca in trei zile sa verifice situatia zonelor de protectie integrala din intreg parcul.

“Suprafata acestor zone este de peste 18.000 de hectare, iar cei patru ingineri veniti in control nu aveau cum sa verifice aceasta suprafata in trei zile, mai ales ca aceste zone sunt in varful muntilor, si era, practic, imposibil sa faca acest lucru. Ei au fost acolo, au vazut cat au apucat si au spus ca zonele acestea de protectie nu sunt bine delimitate, deci au aruncat, intr-un fel, vina tot pe noi, cei care am facut sesizarea”, mai spune directorul parcului.

Conform acestuia, zonele de protectie sunt cunoscute, insa delimitarea lor precisa nu poate fi finalizata pana dupa terminarea planului de management la care se lucreaza in prezent.

“Noi nu putem trasa inca limitele zonelor de protectie integrala, deoarece s-a convenit cu Ministerul Mediului ca asta se va face doar dupa aprobarea planului de management”, a mai precizat Bucur.

Inspectorul-sef al ITRSV, Gheorghe Moale, a declarat ca sesizarile conducerii Parcului Natural Muntii Maramuresului sunt inca verificate de angajati. Raportul final nu a fost elaborat, dar rezultatele acestuia vor fi date publicitatii imediat ce vor fi gata.

Despagubirile se lasa asteptate

Proprietarii padurilor aflate in zonele de protectie integrala nu le pot exploata, insa legea prevede ca acestia vor fi despagubiti, putand primi pana la 200 de euro pe an, pentru un hectar de teren. Cu toate acestea, lucrurile se misca greu, iar banii vin si mai greu. “Proprietarii au fost informati prin ocoalele silvice si prin intalnirile pe care le-am avut cu ei despre faptul ca pot fi despagubiti pentru inconvenientul de a nu-si putea exploata proprietatea.

De la inceputul anului s-au depus zeci de cereri pentru despagubiri la ITRSV, pentru ca prin ei se fac aceste despagubiri. Pana acum insa, niciunul nu a primit vreun leu”, mai spune Costel Bucur.

Proprietarii au fost informati prin ocoalele silvice si prin intalnirile pe care le-am avut cu ei despre faptul ca pot fi despagubiti pentru inconvenientul de a nu-si putea exploata proprietatea.
Costel Bucur,
directorul Parcului Natural Muntii Maramuresului

Exploatari irationale la Rica si Poieni

Cazul de la Repedea nu este singurul, deoarece, spune directorul parcului, in deplasarile angajatilor sai in teren s-au mai descoperit numeroase asemenea situatii, in care proprietarii padurilor exploateaza lemnul cu incalcarea legii

Au mai fost sesizate taieri de arbori si la Unitatea de Productie (UP) III Rica si la UP 4 Poieni si altele

Nu se poate estima, dar cu siguranta sunt sute de metri cubi de lemn taiat

Conform legii, reimpaduririle suprafetelor de teren aflate in proprietatea privata se fac pe cheltuiala proprietarului

Nu numai la Repedea se taie copacii “ca-n codru”, alte paduri maramuresene fiind supuse aceleiasi presiuni din partea proprietarilor

Defrisarile distrug habitatele unor specii

Statutul de zona de protectie integrala limiteaza sever activitatile ce pot avea loc in astfel de perimetre. Acestea se rezuma in principal la turism, cercetare si pasunat. Conform datelor, din cele peste 18.000 de hectare de teren protejat, peste 12.000 sunt paduri, iar restul pasuni.

Pasunatul are chiar un efect benefic, spun specialistii, deoarece exista unele specii de plante pentru care pasunatul are rol in mentinerea lor.

Defrisarile acestor arii insa distrug habitatele unor specii de plante si animale, dar si peisajul, iar riscul – inundatiilor si al alunecarilor de teren creste. In plus, debitele cursurilor de apa devin foarte fluctuante, in special cand e vorba de ploi de mica intensitate.

“Daca ploaia e de intensitate mare, nu mai conteaza daca este padure sau nu, pentru ca oricum are loc siroirea. Dar la o ploaie de intensitate mica, padurea are capacitatea sa retina in coronament uneori intreaga ploaie. Pe urma, apa se scurge usor, alimenteaza solul, iar izvoarele au debit constant.

Dar daca nu e nimic ca sa retina apa, totul merge in rau si rezulta turbulente, care sunt vatamatoare si pentru ihtiofauna (pesti), iar debitele raurilor devin foarte fluctuante si periculoase pentru tot ce se afla in aval”, explica directorul Costel Bucur.

Suprafetele parcului, in cifre

Parcul Natural Muntii Maramuresului a fost infiintat in 2004 si se intinde pe o suprafata de 133.354 hectare, din care 18.769 hectare sunt strict protejate prin lege. Din aceasta suprafata, 720 hectare apartin persoanelor fizice, conform datelor .

Sursa: Adevarul

Articolul precedentParc balnear regional
Articolul următorIrosim tone de alge!

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente