CAMPANIE – WC-urile devenite restaurante de lux, pe lista de demolare
A inceput demolarea constructiilor ilegale din Parcul Herastrau. Inspectorii Primariei Capitalei au desfiintat citeva terase, un teren de fotbal si un magazin de decoratiuni interioare. Mai e mult pina cind zona verde va fi eliberata de amplasamente abuzive. Actiunea trebuie continuata cu WC-urile transformate in restaurante de lux, despre care Jurnalul National a scris inca din 2006.
Printr-o dispozitie semnata de primarul general, Sorin Oprescu, inspectori ai Serviciului Desfiintari Constructii Ilegale, muncitori ai Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement, insotiti de jandarmi si politisti comunitari, au inceput ieri demolarea constructiilor ilegale aflate pe domeniul public, in Parcul Herastrau. Startul a fost dat cu Societatea Comerciala Orhideea Com Tur SRL, al carei administrator este Florea Pelmus. Firma a ridicat provizoriu, fara autorizatie de constructie, pe o suprafata totala de 1.900 mp: o cladire de 900 mp, din care 500 mp au destinatie de alimentatie publica (orientare spre lac), 400 mp – magazin electrice (orientare spre Soseaua Nordului), un teren de fotbal de circa 400 mp si alte terase si alei betonate in suprafata de 600 mp. Orhideea Com Tur a obtinut dreptul de folosinta si de administrare pe un teren de 2.710 mp, din care 2.070 mp spatiu verde, in baza contractului de inchiriere 2240/1999, care a expirat in anul 2004.
Mai mult, administratorul societatii nu a respectat intelegerea: suprafata care avea drept destinatie contractuala spatiu verde este acum betonata si dalata, pe ea se afla alei, platforme, teren de fotbal betonat, cu gazon artificial. Firma mai sus-amintita a fost notificata in 2006, prin executor judecatoresc (notificare nr. 106/2006), sa evacueze terenul pe care il ocupa in parc si a fost somata sa desfiinteze constructiile ilegale. De asemenea, a fost sanctionata conform Legii nr. 50/1991 pentru executarea fara autorizatie a unor lucrari de constructii.
„Am promis ca voi reda Bucurestiul bucurestenilor si ma tin de cuvint. Incep prin refacerea spatiului verde. Toate constructiile ilegale, aflate pe domeniul public, vor fi desfiintate”, spunea primarul general, Sorin Oprescu, in urma cu o saptamina. Si s-a tinut de cuvint.
WC = TERASE DE LUX. Nu este singurul caz de acest gen din Parcul Herastrau. Jurnalul National publica de doi ani materiale despre baietii destepti care au pus stapinire atit pe malurile lacurilor bucurestene, cit si pe portiuni din parc. Situatia din Herastrau este una aparte. Zona este considerata monument istoric, fapt ce ar impiedica aparitia constructiilor. „Este deja de notoritate faptul ca toate circiumile din parc sint ilegale. Nu au canalizare, nici macar autorizatii sanitare. Mai mult de atit, legea prevede ca acestea sa respecte o limita de cel putin 15 metri pina la lac. Or, cite respecta acest lucru? Se stie ca toate dejectiile se devarsa in apa lacului, insa nimeni pina acum n-a luat vreo masura”, ne-a declarat Nicolae Radulescu Dobrogea, presedinte Ecocivica.
Jaful spatiului verde a inceput in 2001, cind Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotarire care permitea vinzarea toaletelor publice ca „spatii comerciale”. Procesul de amenajare a WC-urilor publice in restaurante s-a extins foarte repede. Budele au fost ridicate la rang de „fitze”, iar printre firmele care le administreaza se numara: SC DINO PARC SRL (2 amplasamente), SC TOTAL FOREST SRL, care a vindut spatiul firmei SC TOTAL DEVELOMPMENT SRL (3), SC SOLO EXIM SRL (2), SC ALVI COM PROD SRL (2), SC SIRETUL SRL (1), SC VIC si IOANA SRL (1).
DE OCHII LUMII. Dupa ce ziarul nostru a tot publicat anchete peste anchete despre ilegalitatile din parcuri, acum un an Primaria Capitalei a avut o tentativa de intrare in legalitate. A fost facuta doar pentru a impresiona opinia publica.
Campania a fost data pe mina lui Virgil Cirstea, directorul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), omul care a coordonat toate afacerile din parcuri. Evident ca rezultatul a fost unul egal cu zero. In afara de citeva bodegi si de restaurantul lui Dumitru Dragomir, aici fiind implicata mai mult Primaria Sectorului 1, nu s-a intimplat nimic. Era si de asteptat.
EXPO-FLORA. Marii smecheri de terase au supravietuit cu brio, unii devenind posesori de terase chiar in plina campanie de demolare. Un exemplu a fost amplasamentul pe care se afla de 40 de ani Expo-Flora. Pozitionata central, expozitia nu mai reprezenta interes pentru cei care administreaza Parcul Herastrau, asa ca a fost transformata intr-o cafenea.
Fara canalizare, fara spatii amenajate pentru spalatul vaselor, fara autorizatie de functionare, fara avize de la mediu, dar cu multe pile. A existat si o explicatie. In afacere era implicata Cristina Pirvulescu, director executiv al Directiei Management Credite Externe din Primaria Capitalei, cunoscuta drept blonda care a cazut testul la integrare in 2004, cind a fost propusa pentru postul de ministru. Impreuna cu sotul ei, Bogdan Radulescu, fost director adjunct al Directiei de Lacuri si Parcuri, in perioada 2000-2004, au primit sediul Expo-Flora la cheie, cu toate amenajarile necesare unei cafenele cu pretentii. Acest lucru a fost posibil prin amabilitatea lui Virgil Cirstea, care prin functia detinuta era si asociat in aceasta afacere. Campania Jurnalului National a reusit sa desfiinteze cafeneaua si sa readuca sediul la destinatia initiala de expozitie florala.
Acesta a fost doar un caz protejat de Virgil Cirstea. Ziarul nostru a publicat inca din 2006 o harta cu toate terasele ilegale de pe malul Lacului Herastrau: Casa di David, La Fitze, Mon Cher, Cuando, Il Paradiso, La Fatoria, Parco de Principe, Marie Celeste, New York City, Zefir, Il Giardinetto, Figari Pitza.
„Nu e suficient sa se demoleze cladirile ilegale, trebuie sa se stopeze orice fel de elan in a se mai accepta asemenea amplasamente. Chiar in acest moment putem spune ca Ecocivica se lupta in instanta pentru a salva 8,8 hectare din Parcul Titan. Si nu numai. Mai este vorba si de spatiile verzi din celelalte parcuri, cum ar fi Cismigiu”, a mai spus Radulescu.
Afaceri de familie ale sefului de la Parcuri si Lacuri
Virgil Cirstea (foto), seful lacurilor si parcurilor din Bucuresti, a fost subiectul multor anchete publicate inca din 2007 de Jurnalul National. Regele parcurilor, asa cum l-am numit, cel care locuieste in fosta casa a presedintelui Traian Basescu de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti 137B, a coordonat prin intermediul nepotului sau, Mihai Ancuta, multe afaceri de pe spatiile verzi. Daca ar fi sa facem un rezumat, acesta ar suna cam asa. Firma nepotului sau, Tehnolux In-vest SRL, a fost infiintata chiar la sfirsitul anului 2004, la putin timp dupa ce Cirstea a fost numit director al Administratiei Lacuri si Parcuri. Una din lucrarile date a fost reabilitarea celor doua biblioteci din Herastrau. In aceeasi situatie, s-a aflat, si sediul central ALPAB de pe malul Lacului Herastrau si cinematograful din parcul cu acelasi nume. Ambele au fost renovate in conditii similare cu bibliotecile, beneficiara fiind insa o alta firma a nepotului, Crirox Group SRL. Si cadourile unchiului Cirstea catre nepotul sau au continuat. Au urmat doua imobile, destinate initial angajatilor ALPAB, administrate in final de SC Crirox Group Construct SRL. Pentru cele doua spatii, nepotul platea o chirie de 15 milioane de lei pe luna si primea in schimb una de 2.000 de euro de la SC Eco Horticola & Garden Center. Chiar pe malul Lacului Herastrau, o alta firma a nepotului, Black Fish Com SRL, era proprietara debarcaderului, unchiul contribuind cu doua terase ridicate, una la parterul imobilului si alta deasupra cladirii, intinsa pe 309 mp de spatiu verde. Fara acte si fara chirie. O alta afacere de familie este cea din Cismigiu. Restaurantul Ocasion, amplasat pe malul lacului si extins ilegal pe spatiul verde.
Sursa: Jurnalul National