Mai sunt necesare doua instalatii pentru ca termocentrala pe huila, din judetul Hunedoara, sa fie considerata „curata”.
Altfel, incepand din anul 2010, CET Paroseni nu va primi aviz de mediu si va fi inchisa. Procesul de retehnologizare abia s-a finalizat, cu un an in urma.
Noile instalatii au fost cumparate cu un imprumut acordat de Japonia si au fost montate chiar de oamenii concernelor japoneze care le-au produs: Itochu, Hitachi si Toshiba.
Infuzia de capital de 150 milioane de dolari a facut ca Paroseni sa fie una dintre cele mai performante centrale pe carbune din Europa.
Totusi, mai sunt necesare doua instalatii costisitoare, dar obligatorii, pentru a produce energie curata: dispozitive de reducere a sulfului, a oxizilor de azot si asigurarea depozitelor de zgura si cenusa. Suma necesara: 120 milioane de euro.
Cea mai moderna centrala pe carbune din Romania mai are nevoie de 120 milioane de euro pentru a reduce poluarea cu cenusa si sulf
In ciuda investitiilor, CET Paroseni inca nu respecta normele de mediu. Mai sunt necesare doua instalatii inainte ca termocentrala sa fie considerata „curata”.
CET Paroseni din judetul Hunedoara si-a incheiat in urma cu un an de zile procesul de retehnologizare. Dupa o infuzie de capital de 150 milioane de dolari, termocentrala este una dintre cele mai performante din Europa.
Totusi, in privinta respectarii normelor de mediu, mai e nevoie de doua instalatii costisitoare, dar obligatorii, pentru a produce energie curata. Fara ele, Uniunea Europeana va pune lacatul la portile termocentralei in anul 2010. Tot din cauza lipsei acestor statii de epurare, CET Paroseni este considerat, in continuare, unul dintre marii poluatori din Romania.
Modernizata de japonezi
Sucursala Electrocentrale Paroseni din judetul Hunedoara a fost construita la inceputul anilor 50, plecand de la un proiect de provenienta ruseasca, fiind prima termocentrala pe carbune din tara noastra. Uzina de producerea a energiei electrice si termice din municipiul Vulcan a fost proiectata sa alimenteze cu electricitate si energie termica toata regiunea Vaii Jiului, precum si industria miniera din cele sase localitati ale zonei.
La inceputul anilor 2000, odata cu inceperea negocierilor pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, existenta termocentralei pe huila a fost pusa in discutie din cauza poluarii.
Solutia salvatoare atat pentru intreprindere, cat si pentru industria miniera din Valea Jiului a fost o investitie de modernizare, realizata printr-un imprumut acordat Guvernului Romaniei de Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala si filiala japoneza a BNP Paribas.
Modernizarea Termocentralei Paroseni a fost efectuata de un consortiu format din companiile japoneze Itochu, Hitachi si Toshiba. Proiectul a cuprins retehnologizarea unui grup de 150 de megawati si 150 de gigacalorii/pe ora, pentru care s-au cheltuit 135 milioane de dolari.
Denumit generic „Grupul IV” al CET Paroseni, acesta a fost pus in functiune in urma cu un an si reprezinta cea mai mare investitie in sistemul termoenergetic din 1989 si pana in prezent.
O parte a poluarii a fost eliminata
Dupa punerea in functiune a grupului modernizat, SE Paroseni si-a eliminat toate celelalte trei grupuri energetice neperformante si extrem de poluante, aceasta fiind una dintre conditiile pentru care a primit autorizatia integrata de mediu.
Termocentrala are de trecut o perioada de tranzitie, care se va incheia in 2014. Pana atunci, la Paroseni trebuie sa se modernizeze utilajele pentru reducerea sulfului, a oxizilor de azot si, in final, sa se reconstruiasca depozitele pentru zgura si cenusa.
„Aceasta retehnologizare a uzinei s-a facut in armonie cu zona Vaii Jiului, cu Compania Nationala a Huilei si cu partea de termoficare a regiunii. Nu functionam noi, CNH nu are catre cine sa dea carbunele. S-a tinut cont si de componenta sociala, dar si de cea de mediu”, declara Nicolae Petroi, director general CET Paroseni.
Energia termica, cea mai ieftina
Proiectul a fost gandit in asa masura incat energia termica furnizata de Paroseni sa fie mai ieftina decat cea produsa de centralele termice orasenesti care functionau pe carbune si reprezentau unul dintre principalii factori de poluare.
Grupul IV a fost proiectat pentru o durata de viata de aproximativ 25 de ani si va functiona doar pe carbunele extras din Valea Jiului. „Directivele Uniunii Europene si angajamentele asumate de Romania prevad doua conditii clare: modernizarea instalatiei de desulfurare a apelor si a celei de evacuare in mediu dens a cenusii rezultata in urma procesului tehnologic.
Termenul de punere in functiune a statiei de desulfurare a apelor este 2010, cel de transport al zgurii si cenusii – in 2009, iar cel de evacuare in mediu dens – in 2016.
Mai sunt necesarre 120 milioane de euro, pe care nu-i avem. Dar, dupa ce s-au facut investitii si s-a pus in functiune cel mai performant grup energetic din Romania, cred ca orice guvern va veni va dori sa finalizeze acest proiect”, spera directorul general al SE Paroseni, Nicolae Petroi.
Companiile japoneze Itochu, Hitachi si Toshiba au realizat prima etapa a modernizarii
Aerul si apa orasului Vulcan sunt afectate
In urma proceselor tehnologice, la Termocentrala Paroseni rezulta ocantitate foarte mare de zgura si cenusa, care sunt depozitate, deocamdata, intr-o halda din apropierea uzinei, situata la marginea orasului Vulcan.
Aceste depozite precum si circuitele de hidrotransport afecteaza negativ calitatea solului si subsolului, infiltrandu-se in apa din panza freatica din zona locuita.
Ultimul raport de monitorizare a factorilor de mediu intocmit de Agentia pentru Protectia Mediului Regiunea Vest arata ca haldele produc, mai ales in timpul verii, o poluare importanta a aerului cu pulberi (pentru ca cenusa se usuca si este luata de vant).
Conducerea termocentralei Paroseni a declarat ca deja se lucreaza la consolidarea peretilor acestor halde, precum si la suprainaltarea lor pentru a se reduce, pana la noi investitii, poluarea aerului si a apei cu reziduurile provenind din procesul de ardere a carbunelui.
Agentia de mediu recunoaste progresele
Conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului Hunedoara, care monitorizeaza activitatea SE Paroseni, admite ca termocentrala, in urma procesului de modernizare, si-a redus intr-o mare masura afectele nocive asupra mediului.
Directorul executiv APM Hunedoara, Elena Badescu, spune ca o problema serioasa e faptul ca legislatia europeana de mediu e in continua schimbare, iar indicatorii privind emisiile de substante poluante in atmosfera se vor reduce drastic, din nou, peste cativa ani.
„Nu poti spune azi ca o termocentrala respecta normele de maine, pentru ca nu stim care vor fi acestea peste doi-trei ani. Deocamdata, singura solutie viabila este investirea in instalatii cat mai perfomante. Sigur ca ca s-au facut progrese mari la Paroseni, dar centrala inca polueaza”, ne-a declarat Badescu.
Sistemul de denoxificare care a fost cumparat cu ajutorul investitiilor japoneze retine monoxidul de carbon si dioxidul de azot. Din acest motiv, pe cosurile de la Paroseni nu se vede fum. „Masuratorile noastre arata ca nu sunt probleme.
Instalatia cea noua a fost benefica pentru mediu”, declara Elena Badescu. Deocamdata, SE Paroseni se incadreaza in normele impuse de programul national privind emisiile de noxe si pulberi in atmosfera. Daca se va achizitiona instalatia de evacuare in mediu dens si se va moderniza instalatia de desulfurare a apelor, termocentrala Paroseni va primi aviz de mediu inca multi ani de-aici inainte.
Sume necesare si termene
Pentru reducerea polarii mai sunt obligatorii investitii de 120 milioane de euro
Lucrarile pregatitoare vor costa intre 5 si 10 milioane de euro
Sistemul de evacuare si transport al cenusii trebuie sa fie gata in 2009
Modernizarea instalatiei de desulfurare a apelor trebuie incheiata in 2010
Instalatia de evacuare in mediu dens trebuie sa fie complet functionala in 2016
Cum polueaza termocentrala
Vantul transporta zgura si cenusa depozitate in halde, afectand negativ calitatea solului si subsolului
Procesul de ardere elibereaza cantitati prea mari de dioxid de carbon, dar si oxizi de sulf, oxizi de azot
si monoxid de carbon, in cantitati admise de normele actuale de protectie a mediului
Locuitorii din Vulcan, Paroseni si Lupeni pot avea probleme de respiratie si o incetinire a activitatii celulare prin diminuarea aportului de oxigen
Sursa: Adevarul