La aproape cinci ani de la lansare si la cateva luni dupa ce au fost clasificate drept inutile de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), e-tigaretele au revenit in actualitate ca alternativa sigura la tutun.
Initial, au fost prezentate ca o metoda perfecta de abandonare a fumatului, insa in septembrie 2008 experti OMS au conchis ca nu exista dovezi care sa sprijine aceasta pretentie.
Un studiu aflat in desfasurare, de care se ocupa doctorul Murray Laugesen, un vehement activist antifumat din Noua Zeelanda, arata ca e-tigaretele sunt, cel putin, nevatamatoare pentru consumatorii directi.
Cu e-tigaretele, spune Laugesen, nu exista niciun indiciu ca s-ar mai putea vorbi de fumat pasiv, desi OMS recomanda interzicerea preventiva a „efumatului” pana la investigarea temeinica a acestei posibilitati. „Toate indiciile de pana acum sugereaza ca dispozitivul este sigur. Daca va deveni pe viitor un mijloc reusit de abandonare a fumatului depinde de guverne, care fie vor impune limitari in jurul sau, fie le vor permite fumatorilor sa-l cumpere in urma unor verificari de siguranta rezonabile”, afirma cercetatorul neozeelandez.
„E-tig”, fumat in Senat
„E-tigurile”, cum sunt cunoscute printre consumatori, sunt familiare intr-o masura limitata si publicului romanesc. Comerciantii spun ca o „e-tig” este mai sanatoasa si nu este cancerigena. Cu toate ca dispozitivele electronice de „pufait” nu beneficiaza de un aviz al Ministerului Sanatatii, clientii nu se lasa influentati de asta atunci cand cumpara aceste produse.
Firmele care comercializeaza tigarile electronice in Romania sunt exclusiv online, iar piata este in crestere. Deja se stie ca Miron Mitrea este posesorul unei astfel de pufaitori electronice. Politicianul este incantat ca-si poate fuma „e-tigul” si in locurile in care este interzis acest obicei. Potrivit site-urilor de promovare a produsului la noi in tara, pesedistul a primit o serie de diplome de „fumator ecologic”, numele sau ajungand sa fie asociat cu prezenta lor in tara.
Sursa: Evenimentul Zilei