Nicio alta rampa pentru deseurile din judet nu corespunde normelor ecologice.
O posibila criza a gropilor de gunoi in Romania incepe sa se contureze din ce in ce mai vizibil. In lunga serie a regiunilor care au ramas fara spatii de depozitare a resturilor menajere, judetul Arad a ajuns sa se confrunte cu aceasta problema din cauza inchiderii gropilor, semnaleaza presa locala.
Pentru ca nicio groapa de gunoi nu mai corespunde normelor impuse de UE, gunoaiele din tot judetul se vor strange cel mai probabil la rampa din Arad, unde sunt aduse deseuri chiar si de la Timisoara.
Potrivit unei declaratii fa-c–ute de prefectul Gavril Po-pescu, „toate gropile de gunoi in afara celei din municipiul Arad, ASA, sunt ilegale si nu corespund normelor de mediu”. Potrivit acestuia, in perioada imediat urmatoare, Garda de Mediu Arad, Prefectura si alte institutii abilitate vor verifica modul in care autoritatile locale respecta legile care fac referire la autorizatiile de mediu”. In opinia lui Popescu, Consiliul Judetean ar trebui sa se implice in aceasta problema pentru a fi elaborat un plan la nivelul intregului judet.
„CJA va trebui sa se implice pentru crearea unor statii de transfer, de unde gunoiul sa fie transportat la Arad. Autoritatile trebuie sa se pregateasca pentru ca acest lucru sa intre in normalitate, pentru ca altfel vor plati foarte multi bani pe amenzi. Nu e vorba de orice fel de amenzi, ci unele foarte mari, intre 500 de milioane si un miliard.
Dand o asemenea amenda, poti termina bugetul unei comune”, a mai spus Gavril Popescu.
Gropile de gunoi care nu corespund normelor europene trebuie inchise in perioada 2012-2017, dar autoritatile sustin ca, desi pare ca ter-me-nul-limita e departe, sunt- mul-te lucrari de rezolvat pa-na atunci.
Trei cereri
Chiar si in 2017, prefectul crede ca singura groapa care va putea prelua tot gunoiul este cea din municipiu (celelalte urmand a fi inchise pana atunci) si afirma ca, in fapt, chiar si in prezent deponeul ecologic primeste gunoi de la Timisoara. Trei localitati – Curtici, Santana si Pecica – au cerut deja avize pentru inchiderea gropilor de gunoi din localitate.
Probleme si in alte judete
Cu aceleasi probleme se confrunta judetele Mures si Vaslui, unde inchiderea gropilor de gunoi si amanarile ne-justificate ale proiectelor- pentru rampe ecologice pun -anumite orase in situatii imposibile. Orasul Ludus a anuntat ca practic nu mai are unde sa depoziteze res-tu-rile menajere, deoarece groapa de gunoi e plina si trebuie inchisa, iar niciunul din orasele din jur nu este dispus sa preia deseurile.
Desi trebuia finalizata de mult, constructia unei rampe ecologice la Negresti a fost blocata din cauza firmei care a castigat licitatia. La Vaslui, Barlad, Murgeni si Husi se inregistreaza situatii similare, deoarece noua rampa ecologica de la Rosiesti nu a fost data in folosinta din cauza intarzierilor mari in finalizarea proiectului.
Sursa: Adevarul