Tone de substante periculoase abandonate in Albesti si Chitila

Tone de substanţe periculoase abandonate în Albeşti şi Chitila
Tone de substante periculoase abandonate in Albesti si Chitila
Tone de substante periculoase abandonate in Albesti si Chitila

Bomba ecologica la Albesti este la fel de periculoasa si inca netestata de specialisti. Potrivit Realitatea.net, la o luna dupa ce cazul a explodat in presa, autoritatile de mediu se multumesc sa priveasca cu mainile in san drama locuitorilor fortati sa nu mai bea apa din fantani de teama substantelor toxice lasate de izbeliste de firmele angajate sa distruga deseurile periculoase. Culmea, unul dintre actionari este fratele sefului Agentiei de Mediu Ilfov.

Trei oameni de afaceri au fost gasiti responsabili pentru contaminarea pamantului la Albesti, Chitila si Bucurestii Noi: Nelu Gaina, Maricel Bartic si Constantin Furtuna. Investigatiile arata ca din 2007 si pana acum, cei trei au rotit prin mai multe firme avand ca obiect de activitate colectarea de deseuri periculoase, contracte de zeci de milioane de euro cu cele mai mari combinate industriale din tara.

Cel mai vizibil a fost Maricel Bartic, 53 de ani, al carui nume apare in dosarul lui Sergiu Bahaian, trimis in judecata nu doar pentru infractiuni economico-financiare, ci si pentru asasinarea unora dintre complici. Au in comun mai multe contracte de leasing si inselaciuni cu cecuri fara acoperire.

Al doilea, Nelu Gaina a pozat anul trecut in postura de cel mai important jucator pe piata decontaminarilor industriale, o piata de zeci de milioane de euro anual. A angajat chiar peste 100 de specialisti de top pentru a pune pe roate consortiul Petromar. Pe specialisti i-a dat afara o luna mai tarziu, fara nici o explicatie sau vreun ban pentru munca. Dar a ramas cu contractele. Si cu deseurile toxice.

Multe dintre firme si punctele de lucru au fost autorizate de Agentia de Mediu Ilfov, condusa de Ninel Peia. Fratele acestuia apare insa, prin intermediul unei firme, actionar alaturi de cei anchetati cu o treime din afacere. Firma are la randu-i contracte cu doi dintre marii colectori de deseuri electrocasnice.

Acum, la o luna de la arestarea patronilor, firmele lucreaza inca, ba chiar Petromar a deschis un nou anunt de participare la ecologizarea a trei obiective la Electroputere Craiova. Petromar are ca asociat pe sotia lui Constantin Furtuna, printre primii arestati.

In punctul de lucru de la Albesti ar fi trebuit sa fie amenajat un depozit ecologic… Din afacere au ramas rezervoare ingropate, butoaiele cu substante toxice si bidoane cu semnele mortii pe ele. Procurorii au facut adrese la institutiile cu atributii pentru testarea si ecologizarea zonei, dar fara efect. Pe principiul cel mai simplu: poluatorul trebuie sa plateasca pentru decontaminare! Dar poluatorul este in arest si conduce si de acolo firme si contracte de miliarde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *