Traficul viitorului va fi coordonat prin satelit

Doi profesori din Noua Zeelanda prefigureaza ca in 50 de ani masinile vor fi coordonate prin satelit, fara a mai consuma combustibilii clasici. Un studiu recent despre modalitatile in care milioane de oameni vor calatori in viitor arata ca automobilele vor putea merge singure si vor fi coordonate mai curand de computere decat de persoane.

„Transport Communications”, aceasta noua carte despre viitorul transporturilor scrisa de doi profesori din Noua Zeelanda, sustine ca nanotehnologia, comunicarea prin satelit si cipurile ar putea stopa problemele aduse de traficul tot mai intens care incurajeaza actiunile teroriste si cresterea pretului la carburanti. Cateva dintre idei nu sunt departe de a deveni realitate, ceea ce multi dintre noi am citit in cartile lui Issac Asimov ori in ale lui Ray Bradbury.

Chris Kissling, unul dintre autori, considera ca aglomeratia de pe toate caile de transport si schimbarile de clima provocate de consumul de carburanti fosili ar putea elimina transportul clasic. „Noi incercam sa-i facem pe oameni sa priveasca un pic spre viitor, adica in urmatorii 50 de ani”, a spus el.

Masini colorate in functie de vreme

Estimarile celor doi profesori arata ca dimensiunile avioanelor si vapoarelor vor fi mai mari, satelitii vor ajuta computerele de bord ale vehiculelor, nanotehnologia ar putea ajuta la realizarea unor „haine destepte” care sa imbunatateasca calitatile de a merge sau de a alerga ale oamenilor, precum si pe cele de a cara cantitati mult mai mari decat o pot face acum. Iar realitatea virtuala va permite oamenilor sa nu se mai deplaseze pentru a ajunge la intalnirile de afaceri.

Cum vor arata drumurile in viziunea celor doi profesori? Nanotehnologia va ajuta vehiculele sa-si schimbe culoarea in functie de vreme, sa absoarba energia solara, sa se curete si sa se repare singure. Motoarele cu ajutorul comunicarii prin satelit isi vor adapta viteza si vor pastra o distanta optima fata de vecinii de trafic, astfel incat spatiul soselelor va fi utilizat eficient. In 50 de ani, si transportul pe calea aerului se va modifica semnificativ.

Cei doi autori sustin ca e foarte posibil ca viitorii pasageri ai avioanelor sa consume sedative pentru durata zborului si ca ar putea calatori culcati. Pe termen lung, si rachetele ar putea fi folosite pentru transportul de persoane. Iar cipurile din haine si cladiri vor reduce nevoia de miscare a oamenilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *