Va propunem astazi un traseu turistic in apropierea Clujului, ideal de facut cu masina intr-o zi, sau chiar doua, de weekend. Traseul combina atractiile turistice culturale cu cele naturale, pe ruta Cluj – Aiud – Rimetea – Cheile Turzii – Cluj.
Aiudul se afla la numai o ora de Cluj, cu masina, si pastreaza in numele sau german – Strassburg am Mieresch – amintirea gloriei de altadata. Principalul punct de atractie al orasului este cetatea din centrul localitatii. Noua turnuri imprima un aer de maretie fortificatiei de dimensiuni altfel modeste. Din pacate, autoritatile locale cauta de mai multa vreme, fara rezultat, surse de finantare pentru restaurarea monumentului. Chiar si cu zidurile crapate si turnurile strambe, Cetatea Aiudului ramane una dintre cele mai fotogenice cladiri medievale din Transilvania.
In interiorul zidurilor cetatii se afla Biserica Reformata-Calvina, ridicata in stil gotic tarziu, la sfarsitul secolului al XV-lea. Langa aceasta se afla Biserica Luterana, ridicata in 1906, in stil neogotic.
Muzeul de istorie, amenajat in cetate, poate fi vizitat in weekend doar pana la ora 12.00, asa ca grabiti-va daca vreti sa il prindeti deschis.
In imediata apropiere a cetatii, o cladire masiva adaposteste Colegiul Bethlen, fosta institutie de rang universitar intre 1622 si 1859. La etajul I al cladirii se afla Muzeul de Stiinte ale Naturii Aiud, cea mai veche institutie de acest tip din spatiul actualei Romanii. Colectiile sale pot fi vizitate in weekend intre 9.00 si 13.00.
Tot in imediata apropiere a cetatii pot fi degustate si cumparate vinuri de buna calitate din vestitele podgorii ale zonei, la o crama locala.
In dreptul cetatii se afla si principala intersectie din oras. Parasiti aici drumul national si urmati-l spre cel catre Buru.
Dupa ce iesiti din Aiud, soseaua, recent modernizata, intra in spectaculoasele chei ale Valisoarei. Dincolo de ele se deschide Depresiunea Trascaului si, in cateva minute, ati ajuns la Rimetea. Pentru cei care nu s-au saturat de istorie la Aiud, inainte de Rimetea, in Coltesti, se face un drum catre una dintre cele mai romantice ruine din Ardeal – cetatea Trascaului.
Rimetea este o comuna cu locuitori majoritari maghiari ,de confesiune unitariana. Recent inclusa pe lista de asteptare a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, localitatea se mandreste cu casele traditionale, varuite in alb si cu tamplaria verde, restaurate ca la carte cu sprijin de la Budapesta. Un muzeu local de etnografie bine garnisit poate fi vizitat in centrul satului si, urmand o straduta care duce spre masivul Piatra Secuiului ce domina satul, veti ajunge la o moara de apa traditionala inca functionala, care poate fi vizitata in schimbul unei donatii simbolice facuta proprietarilor.
Numeroasele pensiuni din Rimetea ofera posibilitatea de a manca pe saturate la preturi decente.
Locul ideal pentru o plimbare de dupa masa se gaseste la o jumatate de ora cu masina de Rimetea, in Cheile Turzii. Drumul de opt kilometri dintre Rimetea si DN 75 este insa unul extrem de prost, dar apoi soseaua devine mai buna. In dreptul satul Cheia faceti stanga si, dupa 5-6 kilometri ati ajuns in Cheile Turzii.
Luati in calcul aproximativ o ora pentru a strabate de la un capat la celalalt scurtul dar spectaculosul defileu. Cand ati ajuns la capatul lui, nu ezitati sa va asezati cateva minute pe malul raului, odihnindu-va picioarele in apa – veti vedea zeci de alti turisti cu priviri contemplative facand acelasi lucru.
Lungimea traseului: 154 km
Timp estimativ de condus: 2h 45min
Atractii principale: Cetatea Aiud, Cheile Valisoarei, Rimetea, Cheile Turzii
Material realizat de cluj.travel