Turism și bune practici în România: Compost făcut în regie proprie pentru grădinile domeniului Jardine Hills

Jardine Hills este un complex turistic format din 3 case de oaspeți, situat pe dealurile verzi ale Văii Șcheilor, la aproximativ 8 kilometri nord de orașul Mizil și în inima zonei viticole Dealu Mare. Povestea complexului începe în februarie 2004, când soții Brian și Mimi Jardine au cumpărat o proprietate de 2,5 hectare pe care se aflau o construcție nefinalizată și o casă de oaspeți mai mică, o vie veche și pomi fructiferi. Dacă la început a fost un refugiu primitor pentru familie și prieteni, în 2014 soții Jardine au făcut pasul de a dezvolta proprietatea ca destinație turistică în care să poți savura serenitatea faimoasei zone viticole. Viziunea celor doi americani îmbină abordarea modernă, ecologică, și stilul rustic. În anul 2017, când au finalizat construcția celor trei noi cottages, soții Jardine au dorit să își certifice proprietățile Green Homes, clădiri eco-friendly. 

Au montat panouri fotovoltaice care furnizează energie electrică în afara rețelei (3,6 kW), în timp ce panourile solare termice și o pompă de căldură cu eficiență ridicată furnizează apă caldă pentru uz casnic și încălzesc piscina. Întreaga suprafață este amenajată folosind principii durabile, inclusiv utilizarea de plante rezistente la secetă, mulci natural și un sistem de irigare cu utilizare redusă de apă (prin picurare). Ferestre, uși, izolație și alte materiale eficiente din punct de vedere energetic, combinate cu o pompă de căldură de ultimă generație, încălzesc cele trei case de oaspeți. Fiecare dintre acestea este dotată cu termostat separat și controlată cu o aplicație inteligentă pentru telefon pentru inițierea, monitorizarea și reglarea de la distanță a temperaturii.

Nu în ultimul rând, pe domeniul Jardine Hills a fost adoptat un sistem de colectare separată a deșeurilor pe cinci fracții, inclusiv biodeșeuri.

Încă de la început ne-am dorit soluții organice pentru grădinile noastre. Am angajat în anul 2009 un specialist în grădini organice și plante rezistente la secetă, din Germania. Nu am folosit și nici nu vom folosi ierbicide, ne dorim ca totul să fie organic la noi în grădină, explică Brian Jardine.

Chiar dacă nu generează o cantitate suficientă de compost în regie proprie, soții Jardine nu se abat de la această regulă. În fiecare an achiziționează circa 8.000 de metri cubi de scoarță de copac pentru a fi folosiți în combinație cu compostul realizat pe proprietatea Jardine. „Îmbogățim pământul”, adaugă domnul Jardine. În realizarea compostului intră iarba tunsă din aceste grădini, iar toamna frunzele care cad din copaci.

Mentalitatea trebuie să se schimbe. Uneori ajunge un model de bună practică

Soții Jardine au achiziționat toată infrastructura necesară pentru colectarea separată pe cinci fracții și au făcut toate diligențele pentru a încheia contracte cu firmele pentru ridicarea reciclabilelor. Din păcate, spune Brian Jardine, reciclabilele trebuie duse la Mizil, întrucât operatorul local de salubritate nu le ridică. 

Clienții noștri sunt foarte responsabili, înțeleg să sorteze și să colecteze separat deșeurile. Sunt familii, grupuri mici, în proporție de 60% din România, 40% din străinătate. Dar anul acesta, din cauza pandemiei, au fost și mai mulți români. 

Din nefericire, pe cât de responsabili și pe cât de ușor se conformează clienții, pe atât de rezistenți la schimbare sunt unii localnici.

Unii încă își aruncă deșeurile în gârlă, iar, când plouă, toată mizeria vine peste noi. Pur și simplu nu înțeleg de ce este important să păstrezi mediul curat. Trebuie să se schimbe mentalitatea, sunt foarte mulți care nu țin cont, doar cei tineri sau cu o anumită educație înțeleg. 

Dar soții Jardine nu renunță la principii, iar modelul lor și interesul față de protejarea mediului par să se multiplice, chiar dacă mai încet. Potrivit domnului Jardine, atunci când rudele unei tinere au cumpărat o proprietate în vecinătate, i-a sunat supărată din cauza deșeurilor care o „inundau” din gârlă.

I-am spus că ne confruntam cu aceeași problemă și i-am explicat cum facem noi colectarea și reciclarea. Acum se implică mult în comunitate, insistă pe lângă primar pentru a semna contracte cu firme pentru ridicarea deșeurilor reciclabile.

One thought on “Turism și bune practici în România: Compost făcut în regie proprie pentru grădinile domeniului Jardine Hills

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *