Recensământul berzelor 2020: cifre record la număr de observații și de cuiburi semnalate

0
893
Foto: dr. Szabo Jozsef Iosif

Aplicația „Uite barza!”, dezvoltată de Societatea Ornitologică Română (SOR) cu sprijinul companiilor Enel, a înregistrat statistici record în 2020. Într-un comunicat de presă remis astăzi, SOR anunță introducerea în acest an a 4.938 de observații, din care 4.824 au fost validate de specialiștii SOR, față de 2019 când doar 3.206 observații au fost înregistrate și 2.788 validate.

Recensământul berzelor a fost realizat în perioada 5 iunie – 31 iulie 2020. 

După suprapunerea tuturor observațiilor din acest an și eliminarea semnalărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 3.575 de cuiburi unice recenzate, din care 1.403 au fost cuiburi semnalate pentru prima oară prin intermediul aplicației. În 2019, au fost înregistrate doar 1.901 cuiburi unice.

Diferența dintre numărul de observații introduse de utilizatori și cifra finală de cuiburi unice recenzate apare din mai multe motive. În primul rând, pentru a înregistra un cuib în aplicația «Uite barza!» este nevoie să te afli cât mai aproape de el și să stai pe loc, pentru o localizare exactă prin GPS. Este nevoie de completarea tuturor datelor solicitate de aplicație pentru ca specialiștii să poată valida cuibul. Pe de altă parte, același cuib poate să fie înregistrat de mai mulți utilizatori. După ce au fost suprapuse toate aceste informații, s-a ajuns la cifra finală de 3.575 de cuiburi. În plus, comparativ cu anul precedent, observăm o utilizare mai bună a aplicației «Uite barza!». În 2020, doar 2,3% din totalul observațiilor introduse au fost eronate, față de 13% în 2019, a precizat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Berzele au preferat județul Harghita în 2020

Numărul de berze albe înregistrat în acest an a fost de 10.765 de indivizi, dintre care 5.326 sunt adulți, față de 2019 când numărul totală de păsări a fost de 6.580, iar 3.044 erau adulți.

Conform recensământului SOR, dacă în 2019 se înregistra un record de 7 pui într-un cuib, în 2020 cel mai mare număr de pui numărați într-un cuib a fost de 6 pui, în localitățile Bara (Neamț), Domnești (Ilfov), Brânceni (Teleorman) și Arcani (Gorj).

Cel mai nordic cuib de barză albă înregistrat în 2020 se află în comuna Rădăuți-Prut, din județul Botoșani, iar cel mai sudic cuib a fost semnalat în orașul Zimnicea, județul Teleorman.

Cel mai vestic cuib înregistrat a fost în comuna Comloșu Mare, din județul Timiș, iar cel mai estic a fost semnalat în comuna C.A. Rosetti, din județul Tulcea.

Cuibul situat la cea mai mică altitudine în 2020, 2 metri peste nivelul mării, a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din județul Tulcea.

Cuibul situat la cea mai mare altitudine, 1.116 metri, se află în comuna Beliș, județul Cluj.

Topul județelor și al localităților unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicației „Uite barza!” s-a modificat anul acesta. Dacă în 2019 județul Suceava era în frunte cu 230 de cuiburi, anul acesta locul întâi îi revine județului Tulcea cu 299 de cuiburi. Îi urmează  Dolj – 241 cuiburi, Constanța – 240, Harghita – 223 și Suceava – 200.

Și clasamentul localităților suferă ceva modificări în acest an. În 2019, comuna Siculeni era pe  primul loc cu 42 de cuiburi, acum pe locul întâi s-a clasat localitatea Sânsimion cu 61 de cuiburi.

Ambele localități se află în județul Harghita. Clasamentul este completat de localitățile Ostrov (Constanța) cu 41 de cuiburi, Murighiol (Tulcea) – 36, Sâncrăieni (Harghita) – 34.

În ceea ce privește cuiburile noi, cele mai multe au fost semnalate în județele Suceava (133), Botoșani (129), Teleorman (125), Dolj și Olt cu câte 87. Localitățile cu cele mai multe cuiburi noi sunt Sânsimion (Harghita) – 31, Islaz (Teleorman) – 24, Seaca (Teleorman) – 21, Păltiniș (Botoșani) – 17, Cornu Luncii (Suceava) – 16. 

Măsuri pentru protejarea berzelor

Din cele 3.575 de cuiburi recenzate, 2.327 se află pe stâlpii de electricitate, 1.173 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate și au suport metalic, iar restul sunt amplasate pe hornuri, acoperișuri și în copaci.

Potrivit reprezentanților SOR, informațiile colectate cu ajutorul aplicației „Uite barza!” sunt introduse în baza de date și sintetizate, pentru a putea ulterior să fie trimise către toți distribuitorii de energie electrică din România. Aceștia vor ști cu precizie care sunt stâlpii de electricitate care au nevoie de montarea unor cuiburi artificiale și unde este nevoie de teci izolatoare sau de balize de semnalizare, pentru a se evita în viitor coliziunile și electrocutarea păsărilor. Companiile Enel România (E-Distribuție Muntenia, E-Distributie Dobrogea si E-Distribuție Banat), partenere în acest demers al SOR, fac verificările necesare în teren, apoi montează suporții metalici pentru cuiburi acolo unde este necesar, dar și posibil. De asemenea, comunitățile locale au fost din ce în ce mai implicate pe tot parcursul anului, nu doar în perioadele de colectare a datelor. Din comunitățile locale au fost furnizate companiilor de distribuție informații importante, care contribuie atât la protejarea berzelor, cât și la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică.

Proiectul „Uite barza!” este implementat de Societatea Ornitologică Română, cu sprijinul companiilor Enel din România. Din 2017 până în prezent, aplicația a fost descărcată de aproape 10.000 de utilizatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.