VADU – Ultimul refugiu al naturii de pe litoral
Kilometri de corturi se intind pe fisia de nisip de la Vadu, una dintre ultimele zone neamenajate de pe litoralul romanesc. Pentru unii experienta unui week-end petrecut aici este raiul pe pamint, pentru altii, lipsa celor mai elementare avantaje ale civilizatiei e prea greu de suportat.
Pentru unii, este ultimul colt de Rai uitat pe Pamint, intre Marea Neagra si Delta Dunarii. Pentru altii, este doar un loc frumos dar pacatos de neospitalier, unde faci plaja o zi, dormi o noapte in cort si pe urma pleci urgent acasa, plin de intepaturi de insecte si obosit de soarele nemilos, care nu tine cont ca nu ai loc de stat la umbra decit daca vii cu umbrela sau copertina de acasa. Plaja de la Vadu, judetul Constanta, situata intre Istria si Navodari, se numara printre ultimele zone neamenajate turistic de pe litoralul romanesc. In urma cu vreo zece ani, amatorii de vacanta petrecuta in sinul naturii au gasit aici ceea ce ofereau cindva Vama Veche sau 2 Mai: intinderi de nisip virgine, adevarate oaze de liniste unde puteai evada din civilizatie. La inceput, a fost, probabil, doar cortul unor turisti romantici. Acestia au intrat in satul Vadu, ce tine de comuna Corbu, au trecut pe linga ceea ce a mai ramas dintr-o fabrica de extras metale industriale din nisip – construita in ultimii ani de comunism si aproape abandonata in anii „90, cind s-a ajuns la concluzia ca metalele pe care trebuia sa le scoata de pe fundul marii exista in cantitati mult prea mici – au mers pe drumul din placi de beton ce deservea odinioara uzina si au ajuns la o fisie de nisip mingiiata doar de valurile marii. Intimitatea de aici i-a incintat, cu siguranta, iar vestea s-a imprastiat cu repeziciune. Acum, fisia de nisip marginita, pe de o parte, de vegetatie inalta pina la genunchi si de intinsul marii, pe de alta, gazduieste, week-end de week-end, un sir de corturi lung de kilometri. Uneori, asa cum se intimpla peste tot, la munte sau la mare, apar si ATV-uri, iar unii turisti intra pe nisip cu masini de teren puternice.
APA LIMPEDE. Oamenii vin sa inoate in apa limpede si sa faca plaja printre pescarusi, iar seara micii pe gratar si focul de tabara sint obligatorii. Salbaticia locului nu poate fi insa pe placul turistilor pretentiosi, care nu pot renunta la confortul dusului de la sfirsitul zilei si al unui pat moale. Dupa apusul mirific, cind zarea se invaluie in cerul rosu, marea isi intra in drepturi, iar caldura de peste zi se transforma in umezeala rece. Tintarii infometati isi revendica portia de singe si nisipul misuna de tot felul de vietati. Dupa farmecul focului de tabara, lipsa curentului electric poate deveni apasatoare in noaptea jilava. Dar, odata instalat in cortul ud ca dupa o ploaie zdravana, chiar daca nu a avut inspiratia sa-si aduca o saltea si este inghiontit de denivelarile din nisip in spatele ars de soare, turistul poate avea un somn binecuvintat de odihnitor, gratie armoniei linistite a valurilor care se sparg continuu de mal.
MOMENTE DE SALBATICIE. Probabil ca plaja de la Vadu isi traieste acum ultimele momente de salbaticie. Au aparut informatii despre investitori care au simtit potentialul zonei si au inceput sa achizitioneze terenul, pentru amenajarea unor statiuni. Oamenii locului spera insa ca acest ultim refugiu al naturii va fi lasat in pace. „Terenurile se cumpara in comuna Corbu. Aici nu au voie, fiindca zona apartine Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Ar fi mare pacat sa se strice locul asta! Deja nu mai e ce a fost cindva, din cauza turistilor de la sfirsit de saptamina. Bine, macar, ca inca mai vin oameni civilizati, care, in marea lor majoritate, isi aduna gunoiul si il iau de pe plaja. Ii mai civilizeaza si Administratia Biosferei si Garda de Mediu, care dau amenzi de pina la 3.000 lei pentru murdarirea plajei”, ne-a spus un obisnuit al locului, asociat la o firma de pescuit maritim. Impreuna cu partenerii si angajatii sai, acesta iese in larg, cu barci de lemn, in cautarea pestelui care este tot mai putin. „Prindem la jumatate, fata de acum cinci ani, din cauza poluarii si a braconajului industrial”, ne-a spus barbatul.
Bine ati venit in Dobrogea
Exprienta unui week-end de plaja la Vadu este perceputa diferit de cei care o incearca. Unora le place si se intorc, altii ramin fideli confortului civilizatiei si prefera in continuare statiunile, chiar daca acestea ii cam ustura la buzunar. Dincolo de toate, pe noi ne-a impresionat replica unui barbat intre doua virste, pe care l-am intilnit pe drum, intre doua sate, si l-am intrebat cum se ajunge la Vadu. Omul, care mergea pe linga o teleguta trasa de un magar, a zimbit si, inainte de toate, ne-a zis „Bine ati venit in Dobrogea!”, o urare care ne-a facut toata excursia mai frumoasa.
Sursa: Jurnalul National