Afacerea clonarii animalelor domestice

clonarePentru prima data, o companie sud-coreana i-a vandut unei americance cinci „copii” ale mult iubitului sau pitbull. Aceasta a fost o procedura foarte scumpa.
Visul proprietarilor de animale domestice de a-si putea invia fidelii insotitori cu patru picioare a devenit realitate. O companie sud-coreana, RNL Bio, tocmai i-a vandut unei californience cinci clone ale regretatului sau pitbull. Cei cinci catelusi, botezati Booger Bernann, Booger Ra, Booger Lee, Booger Hong si Booger Park ca omagiu adus clonei lor, Booger, s-au nascut pe 28 iulie de la doua mame purtatoare, aceasta fiind ultima etapa a unei aventuri ce a inceput in 2006.
Cand a aflat ca pitbullul sau sufera de cancer, Bernann McKinney, o scenarista de la Holllywood, a prelevat celule din pielea cainelui inainte ca el sa moara in aprilie 2006. Pe atunci, piata clonarii animalelor domestice era abia la inceput. Bernann McKinney s-a adresat intai unei companii americane care deja vanduse clone ale unor pisici. Insa curand aceasta a dat faliment deoarece nu reusea sa cloneze caini. Atunci, scenarista de 50 de ani a apelat la profesorul corean Lee Byeong-chun, directorul RNL Bio. Firma colaboreaza cu cu Universitatea Nationala din Seul (SNU) care a facut senzatie in august 2005 cand a reusit, pentru prima data in istorie, sa cloneze un caine, levrierul african botezat Snuppy.
Lee Byeong-chun a dus celulele congelate ale lui Booger la Seul in martie 2008, le-a cultivat, insa perioada activa a clonajului nu a inceput decat in mai : 78 de embrioni au fost implantati in cinci catele, insa doar cinci au supravietuit. Aceasta performanta are si un pret pe masura 150.000 de dolari care apoi a fost redus la 50.000 de dolari cand McKinney a acceptat sa promoveze la nivel mondial aceasta experienta. Ea a trebuit insa sa-si vanda casa pentru a-si putea permite acesti catelusi. Acest succes ofera firmei RNL Bio o piata incredibila : cea a clonarii animalelor domestice. „Prin Booger, firma si-a lansat cu success serviciile de clonare la nivel mondial” afirma reprezentantii RNL Bio.
Firma spera ca de acum pana in 2009 sa cloneze 100 de caini. Acest obiectiv temerar le-ar permite sa reduca costurile serviciilor lor. Insa prioritatea acestei companii ramane totusi producerea de „caini de serviciu ” pentru guvern si spitale. Ea a livrat din 2006, 20 de animale autoritatilor sud-coreene, cele mai importante fiind sapte clone ale lui Toppie, cel mai bun caine detector de droguri din tara. Pentru viitor, cei de la RNL Bio au aspiratii mari : ei spera sa reuseasca sa cloneze camile pentru a cuceri astfel Orientul Mijlociu.
Acoperirea mediatica de care s-a bucurat RNL Bio dupa ce a afirmat cu mandrie ca este prima firma care a reusit sa cloneze cu succes un caine in scopuri comerciale, nu a fost lipsita de polemici. O firma concurenta, BioArts International sustine ca a reusit sa cloneze caini inaintea coreenilor si ii acuza ca au folosit fara autorizatie tehnologiile cercetatorilor scotieni care au creat-o pe Dolly. Indiferenta la aceste certuri si la criticile venite din partea organizatiilor de protectie a animalelor, Bernann McKinney sustine ca este bucuroasa sa-l poata strange din nou pe Booger la piept si ca unii din pitbullii clonati vor fi dresati pentru a ajuta persoanele handicapate sau pe cele in varsta.

Sursa : Le Figaro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *