A fost descoperit cel mai mic sarpe din lume

sarpeDe grosimea unei spaghete, aceasta reptila minuscula traieste pe Insula Barbados din Caraibe.
Ridicand o piatra intr-o padure a Insulei Barbados, cercetatorii americani au descoperit cea mai mica din cele 3100 de specii de sarpe descoperiti pana acum.
Aceasta reptila de grosimea unei spaghete nu masoara decat zece centimetri, ceea ce-i permite sa stea pe o moneda fara sa cada. De cealalta parte a clasamentului, pitonul reticulat din Asia poate atinge pana la 10 metri lungime.
Prezentat recent in revista Zootaxa de catre biologul Blair Hedges de la Universitatea din Pennsylvania care a contribuit in trecut si la descoperirea celei mai mici broaste si a celei mai mici soparle, Leptotyphlops carlae poate fi recunoscut datorita solzilor gri asezati pe un maro inchis si a celor doua linii galbele care ii decoreaza corpul. Hedges a fost convins ca este vorba de o specie noua datorita particularitatilor sale genetice si a aspectului exterior unic. Cercetatorul a afirmat, de asemenea, ca unele specii mai vechi conservate in muzee erau de fapt Leptotyphlops carlae.
Sarpele, care nu este veninos, mananca termite si larve de termite, insa oamenii de stiinta cunosc inca putine lucruri despre comportamentul si obiceiurile sale, mai ales daca acesta este nocturn sau diurn.
Aceasta reptila este cu 5 milimetri mai scurta decat alte specii pitice care traiesc in Insula Martinica. ” Cand ajungi la o scara atat de mica fiecare milimetru conteaza ” sustine Hedges care crede totusi ca aceasta este aproximativ cea mai mica lungime pe care o poate avea un sarpe. Altfel, puii nu ar avea ce sa manance deoarece prada lor ar fi prea mare pentru ei. De aceea, nu intamplator astfel de serpi pitici au, cand sunt pui, jumatate din grosimea pe care o ating la maturitate iar femelele depun doar un ou. “Se pare ca natura i-a privilegiat pe serpii pitici, permitandu-le puilor sa aiba putin peste grosimea necesara supravietuirii” afirma Hedges. In contrast, speciile mari precum cobrele sau sarpele boa depun pana la 100 de oua iar puii lor sunt minusculi in comparatie cu adultii.

Sursa: Le Figaro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente