Ministrul Transporturilor, Konstantin Efimenko, „sustine in totalitate” proiectul ce ar urma sa fie gata pana in 2011. Recent, Comitetul de implementare al Conventiei de la Espoo a recomandat emiterea unui avertisment la adresa Ucrainei pentru ca nu respecta prevederile de mediu.
In ciuda recomandarilor si a avertismentelor organizatiilor internationale, Ucraina merge mai departe cu lucrarile de amenajare a Canalului Bastroe. Ministrul Transporturilor din noua administratie a lui Viktor Ianukovici aplica aceleasi politici ca si predecesorii sai „portocalii”.
„Sustin in totalitate proiectul canalului navigabil de mare adancime Dunare – Marea Neagra si voi face tot posibilul pentru a obtine avizele pozitive, in special din partea comisiilor ecologice”, declara ministrul ucrainean al Transporturilor si Comunicatiilor, Kostantin Efimenko, intr-un comunicat citat de Ukrainian News Agency si preluat de Mediafax.
Finalizat in 2011?
Datele publicate de Ministerul ucrainean al Transporturilor arata ca numarul de nave ce au trecut pe partea deja amenajata a canalului a fost de 1.413 in 2009, in timp ce in primele patru luni ale lui 2010, canalul a fost tranzitat de 460 de nave. Autoritatile de la Kiev au tinut sa arate ca, pe masura ce creste traficul pe Bastroe, el scade in egala masura pe Bratul Sulina al Romaniei.
Kievul a calculat ca, in ianuarie-aprilie 2010, au trecut cu 31,3% mai putine nave pe Sulina decat in aceeasi perioada pe Bastroe. Pe de alta parte, compania care gestioneaza proiectul – Delta Lotsman – a anuntat ca intentioneaza sa termine lucrarile de amenajare la Bastroe pana in 2011.
O bila neagra de la Conventia Espoo
Desi o „ampla monitorizare” ucraineana ar arata ca lucrarile nu ridica probleme ecologice, nu de aceeasi parere sunt organismele internationale. Comitetul de implementare al Conventiei de la Espoo a constatat, recent, ca proiectul Bastroe nu a respectat prevederile Conventiei in ambele faze ale sale.
Organismul a recomandat emiterea unui avertisment fata de Ucraina, a anuntat Bogdan Aurescu, secretar de stat. Oficialul a explicat ca este vorba despre o amenintare fata de biodiversitate, avand in vedere ca afecteaza, de pilda, traseele de migrare ale unor specii de pesti. „Romania a militat constant ca un astfel de proiect trebuie oprit, iar desfasurarea sa trebuie initiata doar pe baza unor evaluari de mediu solide, conforme standardelor internationale, si a unui proces de monitorizare adecvat”, a precizat Aurescu.
Sursa: Adevarul