Ce factori ne deterioreaza codul genetic?

0
522

Radiatiile ultraviolete, fumatul, dar si infectiile pot determina mutatii genetice. In cazul in care mutatiile genetice sunt dobandite in timpul vietii, nu se transmit urmasilor, dar produc disfunctii organice, crescand riscurile de boala si chiar de cancer.codul genetic

In mod normal, cand o celula a corpului se divide in scopul reinnoirii celulare sau al cresterii, vor rezulta celule identice. Dar, in cazul in care pe parcursul procesului de replicare apar erori, se produc schimbari la nivelul codului genetic, iar celulele noi nu mai sunt identice cu cele vechi. Aceste schimbari sunt numite mutatii si, in general, au cauze necunoscute, fiind numite mutatii spontane.

O parte dintre acestea nu au niciun fel de impact asupra sanatatii, fiindca nu afecteaza functionarea genelor in sine. Dar, cand o mutatie schimba „instructiunile” de functionare ale genelor, poate intrerupe dezvoltarea normala sau poate fi factorul declansator al unor boli.

Infectiile cu virusuri

In perioada graviditatii, infectiile cu virusuri pot altera materialul genetic al fatului si pot produce malformatii congenitale. De exemplu, infectia cu virusul rubeolei poate determina retard mental si handicap motor, tulburari cardiovasculare si stenoze arteriale, defecte oculare precum cataracta si modificari anormale ale retinei.

O alta infectie, cu citomegalovirus, un virus care infecteaza in jur de 1% din fetusi, poate determina retard mintal, afectiuni cardiace si afectiuni cutanate la nou-nascut. Alte infectii virale care pot produce malformatii genetice sunt cele date de varicela si de enterovirusuri. Insa si adultii pot fi afectati la nivel genetic de infectiile cu virusuri.

„Cancerul uterin, care apare prin infectarea cu papilomavirusul uman, si declansarea unor boli sistemice, cum este lupusul eritematos sistemic, sunt efecte ale alterarilor genetice produse de virusuri”, explica medicul genetician Adrian Stanescu de la clinica SansAge.

Fumatul si Aditivii

La 15 tigari fumate, ADN-ul sufera o mutatie care, in timp, poate duce la cancer pulmonar, arata un studiu britanic realizat la Institutul „Wellcome Trust Sanger” din Cambridgeshire.

Potrivit cercetatorilor, in jur de 23.000 de mutatii au drept cauza inhalarea chimicalelor din tigari. O parte dintre aceste mutatii anuleaza capacitatea reparatoare a anumitor celule din corp, favorizand in acest fel aparita cancerului. Alte mutatii sunt temporare si se corecteaza la cativa ani dupa ce fumatorii renunta la viciu, mai indica studiul.

Pe de alta parte, alimentele cu aditivi si cele care au fost tratate cu pesticide pot creste riscul aparitiei cancerului si altor boli cronice. Cel mai frecvent, din cauza pesticidelor prezente in alimentele agricole apar boli ale tiroidei, fiindca acestea intervin in productia de hormoni tiroidieni.

Atentie la ultraviolete!

Accelerarea imbatranirii pielii si, in alte cazuri, aparitia cancerului de piele sunt efecte pe care le produc razele ultraviolete asupra tegumentului. „Alaturi de factorii infectiosi, razele ultraviolete sunt cel mai des incriminate pentru modificarile genetice dobandite in timpul vietii”, potrivit specialistului genetician Adrian Stanescu.

Solutia care limiteaza efectele ultravioletelor asupra materialului nostru genetic consta in limitarea expunerii la soare si folosirea cremelor cu factor de protectie.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.