UE si-a propus cresterea calitatii apei Dunarii pana in 2015

Apele din bazinul hidrografic al Dunarii trebuie sa aiba o stare ecologica si chimica buna pana in 2015, potrivit Directivei cadru privind Apa, iar in acest scop cele 14 state din bazinul Dunarii, printre care si Romania, trebuie sa finalizeze planul de management durabil pana la finalul acestui an.Dunarea

Acest document, la care trebuie sa contribuie si cetatenii, reprezinta o viziune unitara privind activitatile de gospodarire durabila a apelor din intregul bazin dunarean si identifica masurile necesare pentru imbunatatirea calitatii apelor, arata datele Ministerului Mediului, transmise la solicitarea NewsIn.

„Pana in anul 2015, apele din Uniunea Europeana trebuie sa atinga ‘starea ecologica buna’, conform prevederilor Directivei Cadru pentru Apa. Cetatenii europeni au un rol important in implementarea acestei directive, care mentioneza clar faptul ca publicul trebuie informat si implicat in realizarea Planului de Management al Bazinului Fluviului Dunarea”, potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului.

Acestia au evidentiat ca Directiva Cadru privind Apa stabileste clar termenul limita pana la care apele trebuie sa atinga un prag minim al calitatii, prin reducerea emisiilor provenite din activitatea umana, industriala si agricola.

Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) anunta pe 6 mai ca, din cei 1.075 km ai fluviului Dunarea pe care ii monitorizeaza, 1.061 (98,7%) se incadrau in clasa II de calitate, adica buna, si 14 km (1,3%) in clasa III de calitate, adica moderata. In ce priveste analiza saprobiologica, Dunarea s-a incadrat in clasa II de calitate – stare ecologica buna.

Bazinul hidrografic al Dunarii este al doilea ca marime din Europa, acoperind o suprafata de 801.463 km patrati si teritoriile a 19 state, iar cele 14 state ale caror teritorii cuprinse in bazinul Dunarii depasesc 2000 km patrati sunt reunite in Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). Tarile incluse in ICPDR sunt Austria, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Romania, Ucraina, Serbia, Slovacia, Slovenia.

Ministerul Mediului a precizat ca romanii si-au putut exprima punctul de vedere legat de modul cum sa fie gestionat in mod durabil bazinul Dunarii, pana la data de 31 iulie 2009.

„Implicarea publicului in acest stadiu a fost deosebit de importanta, deoarece ajuta ICPDR sa integreze in documentul final al Planului de Management al Bazinului Fluviului Dunarea opiniile celor care utilizeaza si gestioneaza resursele de apa la nivelul intregului bazin al fluviului Dunarea”, potrivit Ministerului Mediului.

Pe 19 iunie, presedintele Traian Basescu declara ca, la lucrarile Consiliului European de vara, s-a stabilit ca pana la sfarsitul lui 2010 Comisia Europeana sa prezinte o strategie de valorificare a Dunarii, decizie ce reprezinta „un succes al eforturilor noastre din ultimii ani”.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *