Grupul 1 al Centralei Lotru-Ciunget, apartinand Hidroelectrica, va deveni functional in noiembrie

Primul grup al Centralei Lotru-Ciunget, apartinand celui mai mare producator de energie electrica din tara, Hidroelectrica, va deveni functional in noiembrie acest an, iar cel de-al doilea in primavara lui 2010, a declarat pentru NewsIn directorul general al companiei, Mihai David.Lotru Ciunget

Lucrarile de retehnologizare au termen de finalizare anul 2011. Pentru realizarea acestor lucrari este necesara golirea partiala a lacului de acumulare „Vidra”.

Centrala Lotru-Ciunget are o putere instalata de 510 MW si este cea mai mare centrala pe raurile interioare, realizand circa 85% din serviciile de sistem din totalul asigurat de Hidroelectrica. Aceasta poate acoperi intreaga banda de reglaj a Sistemului Energetic National (SEN). Centrala Lotru-Ciunget are trei hidroagregate, fiind echipata cu trei turbine Pelton verticale. Punerea initiala in functiune a fost facuta intre anii 1972-1975: primul hidroagregat la 21 decembrie 1972, al doilea hidroagregat la 20 decembrie 1973, iar cel de-al treilea hidroagregat, in 31 august 1975.

Caderea bruta este de 809 m, debitul instalat este de 80m3/s. Energia produsa este de 816 GWh/an.

La 15 ianuarie 2007 s-a semnat contractul de retehnologizare cu Voith Siemens, in urma castigarii licitatiei organizate pe baza documentatiei de achizitie aprobata de Banca Mondiala, finalizarea proiectului fiind preconizata pentru data de 12 aprilie 2011.
In urma retehnologizarii, productia de energie va creste de la 816GWh/an la 900 GWh/an, centrala va fi pregatita pentru un nou ciclu de viata de 30 de ani, iar randamentului turbinei va creste cu 1%, potrivit datelor companiei.

Alte proiecte importante pentru companie sunt retehnologizarea Centralei Stejaru de la Bicaz, constructia centralei de la Islaz, dar si analiza posibilitatii de constructie a celei de-a treia centrale pe Dunare (dupa centralele Portile de Fier I si Portie de Fier II).

„In ceea ce priveste Centrala Stejaru, ea are o capacitate maxima de 210 MW, dar ei niciodata nu au mers. Avem bani pentru finantarea acestui proiect, pana in 200 milioane euro. Este cea mai veche hidrocentrala din tara si anul viitor va implini 50 de ani. Am vazut si filmul de la constructia ei”, a mentionat Mihai David.

Directorul general al Hidroelectrica a mai spus ca, pentru constructia centralei de la Islaz, a obtinut jumatate din finantare, iar centrala va avea patru grupuri cu cate 8,2 MW instalati.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica si servicii tehnologice de sistem din Romania. Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei. Compania are peste 5.000 angajati.

Hidroelectrica a acoperit anul trecut 26% din productia de energie electrica a tarii si foloseste sursele regenerabile. Compania administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, ce insumeaza o putere instalata de peste 6.300 MW.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *