Un fost miner ingrijeste maimute in Spania

Dupa 22 de ani petrecuti in Valea Jiului, Mihai Tofan si sotia sa au ajuns la Girona, unde se ocupa de ingrijirea primatelor salvate de o fundatie spaniola de protectie a animalelor. Familia Tofan este o gazda buna pentru studentii voluntari din Australia, Anglia, Austria sau Argentina, veniti pentru a face schimb de experienta.ingrijesc maimute

Mihai (53 de ani) si Jana Tofan (50 de ani), din Vaslui, s-au mutat in Valea Jiului, la Lupeni, in urma cu trei decenii. Barbatul a lucrat ca miner 22 de ani, iar apoi a plecat in Peninsula Iberica, unde a gasit un loc de munca in constructii.

„Am venit in Spania cu banii luati pe o rabla de Dacie, pentru a le oferi un viitor mai bun fiicelor mele, Mihaela si Danuta”, povesteste Mihai. Dupa patru ani a fost angajat la Fundatia de protectie si ingrijire a animalelor Mona, pentru a repara instalatiile. Casa pe care angajatorul catalan i-a pus-o la dispozitie a fost ocazia mult asteptata de roman pentru a-si reintregi familia si pentru a-si aduce sotia la Girona.

Ghizi pentru voluntarii straini

Acum, cei doi romani sunt angajati permanenti ai fundatiei, ei avand grija in fiecare zi de buna functionare a centrului de protectie a animalelor.

Tot ei se ocupa de pregatirea legumelor, a sucurilor si a salatelor de fructe pe care cele treisprezece maimute pe care le ingrijesc le consuma de trei ori pe zi. „Traim intr-o liniste totala, in mijlocul naturii, dar mai vin voluntari din Australia, Anglia, Austria si Argentina, de obicei studenti la Medicina Veterinara. Fiecare ramane aici cam sase luni. Jana pregateste cate o masa romaneasca, iar eu, ca sa pot vorbi cu ei, am invatat engleza”, povesteste Mihai zambind.

„Radacinile ne cheama acasa”

Mihai si Jana mentin permanent contactul cu Romania, prin internet si prin programele TV de acasa.

Desi se simt foarte bine la fundatie, ei au decis sa revina acasa. „Ne este foarte bine aici, am cunoscut lume de treaba, am invatat multe lucruri despre maimute, dar radacinile ne cheama acasa”, spune Jana.

Proprietara fundatiei, catalana Olga Feliu, recunoaste ca nu stie cum se va descurca fara ei, „deoarece, pentru doua salarii platite, organizatia primeste servicii ca si cum ar avea patru angajati, romanii pricepandu-se la toate”.

Animalele exploatate, salvate

Centrul Mona, aflat intr-o zona verde din apropierea orasului Girona, are ca obiect de activitate salvarea maimutelor provenite din circuri si de la proprietari care le detineau ilegal. La fundatie, primatelor li se asigura conditii asemanatoare cu cele din viata in libertate. Ele sunt ingrijite cu ajutorul voluntarilor, multi dintre ei straini, si al celor doi angajati permanenti romani. Fondurile necesare sunt obtinute de la iubitorii de animale, care doneaza cate 15 euro pe luna de persoana.

Majoritatea maimutelor sunt periculoase

Cimpanzeii ajung in momente diferite la rezervatia fundatiei si, pana se adapteaza, sunt tinuti in custi separate. Nu pot fi atinsi de voluntari, majoritatea primatelor fiind periculoase. De aceea, cand se apropie ora de primire a hranei, maimutele sunt trimise catre locul de joaca, iar ingrijitorii introduc mancarea in minirezervatie.

Vizitatorilor nu le este permis sa se apropie de gard, trebuind sa se mentina la o distanta de cel putin cinci metri. Cand li se fac poze, multi cimpanzei se asaza cu burta in sus.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *