Dupa o pauza lunga de mai bine de doi ani, Consiliul Judetean Arad (CJA) demareaza din nou lucrarile din cadrul master-planului de gestionare a deseurilor. Institutia a scos la licitatie, pentru a doua oara, lucrarile de inchidere a depozitelor neconforme de deseuri. Unele lucrari trebuie executate cap-coada, in timp ce la altele este nevoie doar de anumite remedieri, dupa ce lucrarile au fost deja executate in intregime sau in parte de fosta firma care a castigat licitatia pentru master-plan.
Localitati si lucrari
Potrivit caietului de sarcini care insoteste anuntul de licitatie, se prevede inchiderea a 11 depozite neconforme. Lucrarile care trebuie executate in intregime se afla in Arad, pe strada Campul Linistii si pe strada Poetului, in Chisineu-Cris, in Ineu, in Nadlac si in Sebis. In ceea ce priveste lucrarile de remedieri, acestea vor trebui realizate in Curtici, Pancota, Pecica, Santana si Barzava. CJA estimeaza ca va plati putin peste 6 milioane de lei pentru toate lucrarile mai sus enumerate, dintre care 5,5 milioane pentru lucrarile propriu-zise, in timp ce putin peste 500.000 de lei reprezinta capitolul de cheltuieli diverse si neprevazute. Cu toate acestea, institutia judeteana ar putea plati mai putin in urma licitatiei care ar putea cobori pretul cu 10-20 la suta.
Lucrare cu scandal
Master-planul de gestionare a deseurilor a demarat inca din anul 2010. Atunci a fost organizata o licitatie care se referea la implementarea unui sistem integrat la nivelul intregului judet. Confort SA a castigat licitatia respectiva, dupa ce alte firme au contestat modul in care a fost stabilit castigatorul. Intr-un final, firma controversatului om de afaceri Georgica Cornu a deschis santiere in mai multe localitati ale judetului, insa, la doi ani distanta, au aparut neintelegeri intre CJA si Confort. Totul a culminat cu incetarea contractului dintre cele doua parti dupa ce presedintele CJA, Nicolae Iotcu, a anuntat ca firma timisoreana a emis mai multe facturi pentru lucrari care, in realitate, nu au fost executate. Contractul a fost rupt, iar CJA anunta ca pregateste o alta licitatie.
Fonduri europene
Master-planul de gestionare a deseurilor este finantat cu fonduri nerambursabile de catre Uniunea Europeana. Valoarea proiectului este de peste 120 de milioane de lei, dintre care 80 la suta vin de la Uniunea Europeana, 18 la suta de la Guvern, iar contributia CJA este de numai 2 la suta.