Un pui de somn „furat” alunga usor oboseala, mai ales in cazul tinerilor

0
541

Cafeaua este un remediu eficient la somnolenta atat pentru tineri, cat si persoanele de varsta mijlocie. Totusi, un pui de somn constituie o metoda mult mai eficienta in cazul tinerilor, se arata intr-un studiu recent.

Dr. Patricia Sagaspe, de la Clinica de Somn din Bordeau, Franta, a studiat 24 de persoane, dintre care 12 tineri, cu varste intre 20-25 de ani si 12, cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani. Mai intai, participantii au condus 200 de kilometri pe autostrada, in prag de seara.

Apoi, a fost testat efectul cafelei si al unui pui de somn asupra condusului de timp de noapte. Participantii au mai condus alti 200 de kilometri intre orele 2 si 3.30 dimineata, dupa ce unii au baut 200 de miligrame de cafea, altii au primit cafea fara cofeina, iar altii au dormit 30 de minute.

Comparativ cu cei care au baut cafea fara cofeina, cei care au baut cafea sau au dormitau prezentat mai putine probleme din cauza somnolentei. Cercetatorii au observat o reactie semnificativa intre varsta si somn. In timpul puiului de somn, tinerii au dormit mai mult si mai bine decat cei de varsta mijlocie.

„In functie de varsta sau de fiziologia individuala, fiecare persoana ar trebui sa gaseasca cel mai bun remediu contra starii de somnolenta pe perioada in care se afla la volan”, este de parere specialistul francez. In medie, cei mai multi adulti au nevoie de 7-8 ore de somn in fiecare noapte pentru a se simti alerti si bine odihniti. (L.S.)

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.