UNIUNEA EUROPEANA NE DA ULTIMUL AVERTISMENT – 100.000 de euro pe zi, amenda pentru poluare

Romania risca sa plateasca cel putin 100.000 de euro pe zi pentru nerespectarea normelor impuse de Uniunea Europeana in privinta calitatii aerului. Ministerul Mediului a primit un ultim avertisment insa pana acum n-a luat nici o masura concreta.100.000 de euro pe zi

Taierea a peste un milion jumatate de copaci, disparitia spatiilor verzi, neasfaltarea strazilor si numarul mare de masini sunt principalele cauze ale poluarii . Sanatatea oamenilor este in pericol.

In momentul aderarii la Uniunea Europeana, statul roman era obligat sa respecte legislatia impusa de aceasta institutie. Aici intra si cea referitoare la calitatea aerului. In cazul in care poluarea scapa de sub control trebuie sa se ia masuri de urgenta. „Locuitorii Capitalei, spre exemplu, -se bucura- de praf de peste doua ori mai mult fata de cat prevede

Concentratia Maxima Admisibila care nu trebuie sa depaseasca valoarea medie zilnica de 40 micrograme/mc de aer. PM10 (particule de 10 microni) poate provoca astm, probleme cardio-vasculare, cancer la plamani, moarte prematura. Am ajuns aici pentru ca in ultimii ani au fost taiati peste un milion jumatate de arbori, iar spatiile verzi au fost defrisate dupa bunul plac al baietilor destepti”, ne-a declarat Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Eco Civica.

Romania risca sa fie amendata de Uniunea Europeana pentru ca autoritatile n-au facut nimic pentru imbunatatirea calitatii aerului. „Romania a primit un prim averisment inca din 2008 pe aceasta tema. Pana la sfarsitul lui martie 2009, statul roman trebuia sa ceara prelungirea acestui termen printr-o notificare.

Nu a facut acest lucru. La mijlocul lui noiembrie, am primit un averisment final. Daca masurile luate de Romania nu ii satisfac pe cei din UE, Curtea de Justitie va declansa Procedura de Infrigement prin care va fixa, printr-un calcul justificat, cuantumul amenzii, care poate fi de cel putin 100.000 de euro/zi, pana la remedierea situatiei”, a mai spus Radulescu Dobrogea.

Franta a platit, prin hotararea data pe 12.06.2005, cate 200.000 de euro zilnic, adica cu penalitati de cca 57 milioane de euro semestrial, plus o amenda de 20 milioane de euro pentru ca a prins peste sub dimensiunile impuse de normele Uniunii Europene. Procedura de Infrigement este practic o sanctiune care se refera la constatarea incalcarii de catre un stat membru al UE a unei obligatii ce-i revine. Revoltator este ca autoritatile nu s-au trezit nici in al doisprezecele ceas. Ieri, la sedinta saptamanala sustinuta la Agentia de Mediu, nici un membru din conducerea acestei institutii nu stia nimic.

„Habar n-au despre avertismentele primite de tara noastra de la Uniunea Europeana. Din ianuarie putem da 100.000 de euro pe zi pentru nepasarea autoritatilor. Cei de la Ministerul Mediului sustin ca n-au primit inca o scrisoare oficiala, de parca acest lucru ar imbunatatii situatia. Este revoltator”, a mai spus presedintele Eco Civica.

SALVATI SPATIILE VERZI
Situatia din teren este cu totul alta decat cea vazuta din birou de responsabilii cu mediul care asteapta scrisori oficiale. Bucurestiul a devenit o capitala unde abia se mai poate respira. Din cauza poluarii, sanatatea bucurestenilor este afectata. Din acest motiv, Jurnalul National a demarat in urma cu trei ani o campanie de constientizare a pericolelor ce rezulta din taierea excesiva a copacilor, unul din factorii principali ai poluarii. Traficul infernal, transformarea spatiilor verzi in cartiere de lux, restaurante si benzinarii, taierea excesiva a copacilor a facut din acest oras una dintre cele mai poluate capitalele din Europa.

Din pacate, efectele n-au intarziat sa apara. Astfel, potrivit unui studiu facut de Organizatia Mondiala a Sanatatii in Capitala, din 100.000 de persoane, 55 mor anual din cauze respiratorii provocate de poluare. La acestea se adauga cazurile de cancer, boli cardio-vasculare sau cardio-pulmonare.

„Fiecare copac retine cate 20 de kg de praf. Daca nu-i taiam, acum respiram si noi aer curat”, a mai precizat Radulescu Dobrogea. Pentru a taia un copac in Romania ai nevoie de o multime de aprobari, un intreg dosar trebuie depus la primarie. Evident este vorba despre o teorie, in teren lucrurile stau cu totul si cu totul altfel. Reteta suna cam asa: este ochita o suprafata dintr-un parc sau dintr-o padure, se intocmeste repede un dosar de retrocedare, pentru ca mostenitori sunt peste tot si se gasesc la orice ora, se depune la primarie, intre timp spatiul este defrisat, apoi solicitarea aprobata iar in scurt timp zona este imprejmuita si transformata intr-o carciuma, bloc de fite sau parcare, dupa pofta inimii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *