Fermierii sunt obligati sa aplice o prevedere legislativa care cu toate ca a existat si pana acum, nu prea fost verificata. Este vorba de folosirea pesticidelor si aplicarea tratamentelor chimice la culturile agricole. In acest sens fiecare fermier, in momentul in care solicita subventie pe suprafata de la APIA, semneaza si un angajament de respectare a anumitor obligatii de eco-conditionalitate. Aceste obligatii inseamna de fapt bune practici agricole in cadrul carora exista o prevedere prin care fermierul este obligat sa noteze intr-un registru tratamentele fitosanitare efectuate.
„Registrul este controlabil de inspectorii fitosanitari din cadrul Directiei Agricole, dar si de inspectorii APIA. Legea exista si pana acum, dar nu era prioritate la control. Multi fermieri nu stiu acest lucru si de aceea este important sa le atragem atentia ca nerespectarea acestor prevederi duce la amenzi si chiar la pierderea subventiei” – a declarat directorul Directiei Agricole, Könczei Csaba.
Acesta a mai spus ca agricultorii au obligatia de a folosi doar produse omologate, sa utilizeze produse pentru protectia plantelor doar pentru scopul pentru care au fost omologate, de exemplu daca un produs a fost omologat pentru cartof, nu poate fi folosit pentru varza. De asemenea trebuie respectate dozele recomandate. „Daca se recomanda folosirea de 1 litru de substanta la hectarul de cultura, sa nu foloseasca 1,2 sau 1,5 litri pentru ca pot pierde subventia. Experienta arata ca fermierii folosesc mai multa substanta decat cantitatea recomandata, mergand pe principiul „sa fie sigur”, dar nu este corect. E bine de stiut si faptul ca produsele catalogate ca fiind toxice sau foarte toxice nu pot fi utilizate decat de persoanele juridice care au autorizatie si personal atestat de catre unitatea fitosanitara” – spune Könczei.
Tot la unitatea fitosanitara din cadrul Directiei Agricole trebuie sa se prezinte si fermierii care cultiva cartofi pe o suprafata mai mare de jumatate de hectar. Inregistrarea este gratuita, dar necesara in cazul in care fermierul doreste sa transporte cartofii oriunde in tara sau in Uniunea Europeana. Pentru aceasta inregistrare este nevoie de titlul de proprietate sau contractul de arendare, harta parcelei, cartea de identitate sau certificatul de inregistrare a firmei, dupa caz. Aceasta inregistrare la unitatea fitosanitara este valabila un an, dupa care trebuie reinnoita.