Medicii veterinari supravegheaza mai multe focare de rabie care au aparut luna trecuta, in Vrancea. Acestea au fost descoperite la Jaristea, Gura Calitei, Suraia, Dumitresti si Putna Seaca la caini, pisici si vulpi. „Aceste focare sunt inca nestinse pentru ca abia dupa trei luni de zile de la descoperirea animalului bolnav putem spune ca s-a stins focarul”, ne-a declarat medicul veterinar, Ion Gheorghe Modoran, de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).
In cazurile de rabie, animalul bolnav fie este ucis de catre oamenii din zona fie este gasit decedat, insa in ambele situatii se preleva probe pentru analizele medicale, care confirma sau nu prezenta rabiei. „Odata ajuns la noi, animalul este doar suspect de rabie si doar analizele sunt cele care clarifica situatia”, a subliniat medicul Ion Gheorghe Modoran. Pana la diagnosticare se iau insa masuri de securitate pentru limitarea aparitiei mai multor cazuri de rabie. „In exploatatii sunt restrictii timp de 30 de zile, nu intra niciun animal si nici nu iese din zona”, spune Ion Gheorghe Modoran. Imediat, impreuna cu medicul veterinar se verifica daca exista animale nevaccinate in zona si daca se constata astfel de situatii, se trece la vaccinarea lor.
Depistarea cazului de rabie este urmata de ancheta epidemiologica pentru a se vedea cu ce animale sau persoane a mai intrat in contact animalul bolnav de rabie. „Colaboram si cu Directia de Sanatate Publica. Noi le transmitem situatia in legatura cu animalele care s-au imbolnavit de rabie si ei supravegheaza populatia din zona. Se pun afise peste tot si pentru a informa locuitorii si facem o monitorizare a starii de sanatate a animalelor din zona in care s-a descoperit rabia”, a precizat medicul veterinar.
Vanatoarea cu caini, interzisa in zonele cu cazuri de rabie
Medicii veterinari sunt obligati sa anunte despre cazurile de rabie si Agentia Judeteana de Vanatoare si Pescuit, Directia Silvica si Inspectoratul Teritorial in Regim Silvic si Vanatoare. In aceste fonduri de vanatoare este interzisa organizarea partidelor de vanatoare cu caini. Exista situatii in care animalul bolnav a intrat in contact cu alte animale care au fost vaccinate si la care proprietarul nu vrea sa renunte In astfel de situatie, animalul suspect de rabie este tinut intr-o cusca timp de 14 zile, perioada in care i se urmareste comportamentul. Daca dupa aceste zile se constata ca acesta nu este bolnav el poate fi eliberat, dar numai de catre medicul veterinar.
Protocolul in cazul aparitiei cazurilor de rabie impune ca reprezentatii DSVSA sa anunte colegii din judetele limitrofe despre aceste cazuri. Singura solutie pentru evitarea cazurilor de rabie este vaccinarea animalelor salbatice. Potrivit medicului Ion Gheorghe Modoran acest lucru s-a realizat in Transilvania si este posibil sa se realizeze si in Vrancea in acest an. Vaccinarea acestora se face doar prin distributie pe cale aeriana sau terestra, acolo unde exista vizuine.
Rabia se transmite la oameni
Atentia sporita pe care o acorda medicii veterinari la aparitia acestor cazuri de rabie este justificata de faptul ca animalele, prin muscatura, pot transmite boala la om, caruia ii este fatala. Rabia este o boala produsa de un virus ce afecteaza creierul si maduva spinarii atat la animale cat si la oameni. Animalele odata infestate pot manifesta simptome vizibile sau tulburari de comportament. Animalul care a muscat o persoana si care s-a comportat sau se comporta ciudat poate fi infectat cu virusul rabic.
Printre simptomele pe care le are un animal bolnav se numara, lipsa fricii de oameni, mai ales la cele salbatice, atitudine timida la un animal de casa care era de obicei prietenos, neliniste, excitabilitate, agresiune sau schimbari bruste de comportament, salivare in exces, consumul de substante care in mod normal nu sunt comestibile, paralizie, care uneori poate fi unicul semn.
La oameni, simptomele sunt usor diferite si uneori apar dupa 4-6 saptamani. Primele care apar sunt durerea si amorteala in locul muscaturii, urmata uneori de febra, tuse sau senzatia de gat uscat, durere abdominala, anxietate sau neliniste.