Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, afirma ca in noul Cod Silvic s-au prevazut si „stimulente”, astfel incat proprietarii de paduri, inclusiv cei privati, ar putea primi bani ca sa le mentina, din vanzarea certificatelor de emisii de carbon, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Apropo de proprietarii care-si taie padurea, eu le dau o veste foarte buna: pe langa coercitie, am venit si cu o bonificatie. Din anul 2015, estimam, daca Codul Silvic se aproba in forma pe care am propus-o noi, ca proprietarii de padure pot beneficia de stimulente, pentru a nu-si taia lemnul, de bonificatii. De unde banii? Din vanzarea certificatelor de (emisii de – n.r.) dioxid de carbon. Se intampla si in tarile europene aceasta valorificare a certificatelor, am propus, prin Codul Silvic, ca in urma vanzarii acestor certificate, banii sa fie dati proprietarilor, tocmai pentru a-i stimula sa mentina suprafata impadurita si pentru a-i stimula totodata sa extinda suprafata de padure din Romania. Cine va avea resurse in viitor, va avea un trai decent. Or, lemnul este o resursa extrem de importanta”, a spus Varga.
Aceasta a subliniat ca e nevoie sa ne gandim de pe acum la generatiile viitoare si sa plantam padure, pentru ca, peste 70-100 de ani, „cineva sa beneficieze” de aceste plantari de padure.
Varga a aratat ca, deocamdata, nu poate da mai multe detalii, legate de conditiile in care s-ar putea acorda aceste „stimulente” sau de cuantumul acestora, intrucat a avut doar „o intalnire informala” cu o companie care face astfel de evaluari si in alte tari europene.
„Am inteles din discutiile pe care le-am avut ca si in Germania si in Austria se comercializeaza certificatele de dioxid de carbon. Iar decizia pe care noi trebuie s-o luam prin Codul Silvic este ca din vanzarea acestor certificate sa dam bonificatii pentru proprietarii de padure”, a spus ministrul.
Ea a precizat ca de bonificatii ar putea beneficia toti proprietarii de padure – de la Romsilva la cei privati.
„Lucram la aceste criterii si programe si important este pentru noi ca in Parlament aceasta prevedere din proiectul de lege sa ramana in vigoare, din vanzarea certificatelor de dioxid de carbon sa putem sa acordam stimulente, bonificatii pentru proprietarii de padure. Aici vor intra sigur, si de acesti bani vor beneficia si Romsilva si composesoratele si primariile care au padure si proprietarii care detin padure in Romania”, a aratat ea.
Intrebata daca, pana acum, s-a incasat ceva din certificatele de emisii de carbon in Romania, Varga a spus ca „pe partea de padure, nu”, insa „pe celelalte componente, da”.