Fundatia Vier Pfoten considera ca singura solutie eficienta de reducere pana la disparitie a cainilor de pe strazile Capitalei este stoparea inmultirii acestora, solutie ce trebuie insa sa fie dublata de masuri precum identificarea si sterilizarea animalelor, prevenirea abandonului, incurajarea adoptiilor si responsabilizarea cetatenilor.
Intr-o scrisoare deschisa adresata miercuri primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, Fundatia Vier Pfoten saluta modul in care edilul sef a inteles sa gestioneze aceasta problema, dar ii solicita sa demita conducerea Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) si propunerile acesteia privind amendarea persoanelor care hranesc cainii pe strada si taxa de 170 de lei pe care un potential adoptator ar trebuie sa o plateasca. Aceste propuneri sunt cuprinse in proiectul ASPA supus dezbaterii publice de modificare a Hotararii CGMB nr.243/2009 privind controlul reproductiei cainilor, scrie Agerpres.
„Pentru a evita ca Bucurestiul sa devina prima capitala europeana care isi infometeaza stiintific animalele fara stapan, atentand in acest fel la siguranta locuitorilor sai, va solicitam sa anulati aceste propuneri absurde si sa inlaturati de la conducerea ASPA persoanele care distrug atat increderea cetatenilor in institutia pe care o reprezentati, cat si respectul pe care acestia vi-l poarta. Ca si dumneavoastra, Vier Pfoten considera ca singura solutie eficienta de reducere pana la disparitie a cainilor de pe strazi este stoparea inmultirii acestora. Solutia trebuie insa sa fie dublata de masuri precum identificarea si sterilizarea animalelor, prevenirea abandonului, incurajarea adoptiilor si responsabilizarea cetatenilor”, sustine Vier Pfoten.
In acelasi document se precizeaza ca achitarea de catre o persoana a unei taxe de adoptie de 170 de lei si dovedirea conditiilor de cazare, hrana si asistenta medicala veterinara, fara sa se specifice vreun criteriu in acest sens, precum si returnarea cainilor neadoptati in acelasi loc de unde au fost capturati, de catre ASPA, nu sunt masuri de natura sa incurajeze adoptia animalelor, avand in vedere ca in prezent adoptia acestora este gratuita.
In opinia Vier Pfoten, interzicerea hranirii cainilor este o masura cu efecte contrare celor dorite de ASPA, care va determina cresterea dramatica a numarului persoanelor atacate de caini. In cautarea resurselor de hrana, acestia vor migra spre teritorii necunoscute lor, unde vor intalni alte exemplare la fel de derutate, nelinistite, cu agresivitate evident crescuta.
„Stiut fiind faptul ca toti cainii fara stapan sunt in responsabilitatea Primariei si ca Vier Pfoten si-a oferit gratuit sprijinul in rezolvarea acestei probleme, nu intelegem de ce un responsabil (n.r.ASPA) aflat in subordinea dumneavoastra, avand la dispozitie experienta unei organizatii internationale care a sterilizat peste o suta de mii de caini pe trei continente, submineaza insusi programul pe care l-ati inceput si pe care doriti sa-l duceti la bun sfarsit. Consideram extrem de periculos faptul ca persoane lipsite de o minima experienta in managementul gestionarii populatiilor canine contrazic experti si studii ale unor institutii de renume mondial, facand experimente pe bani publici, riscand siguranta bucurestenilor si aruncand astfel Capitala in Evul Mediu”, mai precizeaza Vier Pfoten.