Voluntariatul este recunoscut ca experienta profesionala. Obligatii suplimentare pentru ONG-uri

Voluntariatul este recunoscut ca experien?? profesional?. Obliga?ii suplimentare pentru ONG-uri
Voluntariatul este recunoscut ca experienta profesionala. Obligatii suplimentare pentru ONG-uri
Voluntariatul este recunoscut ca experienta profesionala. Obligatii suplimentare pentru ONG-uri

Activitatea de voluntariat este recunoscuta ca si experienta profesionala, iar organizatiile care lucreaza cu voluntari trebuie sa indeplineasca unele obligatii, printre care si intocmirea unui contract de voluntariat si eliberarea certificatelor de competenta.

Demnitarii au elaborat si publicat in Monitorul Oficial documentul privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania. Acesta a intrat in vigoare in 26 iulie 2014.

Potrivit dispozitiilor ce se aplica de sambata, voluntariatul reprezinta activitatea de interes public neobligatorie, neremunerata si bazata pe decizia liber consimtita a voluntarului persoana fizica, prin intermediul unei persoane juridice, de drept public sau de drept privat, fara scop lucrativ, individual sau in grup.

Ca element de noutate, noua lege stipuleaza ca activitatea de voluntariat se considera experienta profesionala in specialitate, in functie de tipul activitatii, daca aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite.

Astfel, voluntariatul se desfasoara pe baza unui contract incheiat, in forma scrisa, intre voluntar si organizatia gazda. Contractul de voluntariat, intocmit de organizatia gazda, va fi insotit obligatoriu de fisa postului si de fisa de protectie a voluntarului. Conform documentului ce urmeaza sa intre in vigoare, contractul trebuie sa contina urmatoarele clauze: partile contractante, descrierea activitatilor pe care sa le presteze voluntarul, timpul si perioada de desfasurare a activitatii de voluntariat, drepturile si obligatiile partilor, stabilirea cerintelor profesionale, abilitatilor sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sanatate, confirmate prin certificate de sanatate sau alte documente, conditii de reziliere a contractului si denuntarea unilaterala

Contractul cuprinde, totodata, drepturile si obligatiile voluntarilor, precum si drepturile si obligatiile organizatiei gazda. Mai mult decat atat, la solicitarea voluntarului, “angajatorul” este obligat sa incheie contract de asigurare impotriva riscurilor de accident si de boala sau a altor riscuri ce decurg din natura activitatii, in functie de complexitatea activitatii la care participa acesta.

In plus, potrivit prevederilor, cei care “angajeaza” voluntari vor fi obligati sa aiba un registru de evidenta a voluntarilor, in care vor nota durata si tipul activitatilor desfasurate de acestia, precum si rezultatele evaluarii voluntarilor, scrie Avocatnet.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *