Zalaul vrea sa devina pana in 2020 un oras eco

    Zalaul vrea sa devina pana in 2020 un oras eco
    Zalaul vrea sa devina pana in 2020 un oras eco

    Planurile Primariei Zalau pentru urmatorii sase ani se axeaza pe dezvoltarea durabila a orasului si pe utilizarea eficienta a energiei.

    Consilierii municipali au aprobat luni Planul de Actiune pentru Energie Durabila (PAED) 2014-2020 al municipiului Zalau. Utilizarea eficienta a energiei si dezvoltarea durabila a orasului sunt doar cateva din preocuparile incluse in planul Primariei. ”Ne-am angajat sa reducem emisiile de dioxid de carbon la nivel local cu cel putin 20 la suta pana in 2020, investind in proiecte in domeniul energiei durabile, alaturandu-ne astfel miilor de comunitati locale europene semnatare ale Conventiei Primarilor. Investitiile in energie durabila se justifica din punct de vedere economic si social in aceeasi masura in care acestea se justifica pentru prevenirea schimbarilor climatice”, a declarat primarul Radu Capilnasiu.

    Municipiul Zalau a beneficiat, alaturi de orasele Pitesti si Ploiesti, de servicii de asistenta tehnica pentru realizarea Inventarului de Baza a Emisiilor de CO2. In plus fata de acestea, a beneficiat si de consultanta in elaborarea propriului PAED, ca municipiu pilot.

    Reabilitare termica si parc fotovoltaic

    Proiectele de reabilitare termica a blocurilor de locuinte si a unitatilor de invatamant vor aduce nu doar la reducerea emisiilor de dioxid de carbon printr-un consum mai mic de energie, dar si la reducerea facturilor la energie. ”Reabilitarea energetica a cladirilor publice si a iluminatului public vor duce la reducerea costurilor cu energia ale municipalitatii, resursele financiare disponibilizate urmand a fi folosite in dezvoltare locala”, a adaugat Radu Capilnasiu. Primaria Zalau urmareste ca in exercitiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene sa atraga finantari nerambursabile pentru continuarea proiectului de reabilitare termica a blocurilor si pentru modernizarea retelei de iluminat public. Reabilitarea sistemului de iluminat public va duce la o scadere cu 47 la suta a consumului lunar.

    ”In contextul provocarilor energetice reale, atat in privinta utilizarii durabile a resurselor si a emisiilor de dioxid de carbon cat si a securitatii aprovizionarii cu energie, ne-am propus crearea de surse locale de producere a energiei din surse regenerabile pentru consumul public, dar si promovarea utilizarii resurselor regenerabile in sectorul rezidential”, precizeaza oficialii Primariei. In urma cu doi ani municipalitatea a comandat un studiu privind amplasarea unui parc fotovoltaic, la iesire din oras langa Registrul Auto Roman. Construirea acelui parc, pe o suprafata de 3,5 hectare ar costa cinci milioane de euro.

    Primaria vrea 23 de autobuze electrice pana in 2020
    Un alt punct important in strategia privind energia durabila il reprezinta transportul public. Dezvoltarea transportului public in comun, astfel incat acesta sa fie atractiv si accesibil persoanelor active pe piata muncii, elevilor, dar si a pensionarilor, va influenta decizia cetatenilor cu privire la mobilitate, in sensul reducerii utilizarii masinilor personale si a consumului de carburanti. Potrivit planului aprobat de Consiliul Local, pana in anul 2020 se urmareste achizitia a 23 de autobuze electrice care sa inlocuiasca flota non-euro, modernizarea a 40 de statii de autobuz prin montarea de sisteme electronice de informare, achizitionarea a cinci autobuze euro 5 sau 6, precum si implementarea unui sistem de inchiriere de biciclete. Tot la capitolul transporturi, se urmareste realizarea unui parcari subterane de circa 200 de locuri in zona aglomerata a Spitalului Judetean si reabilitarea strazilor Corneliu Coposu, 22 decembrie 1989, Gheorghe Doja si a bulevardului Mihai Viteazul.

    Turnurile de la CET vor fi iluminate

    Nu in ultimul rand, obtinerea finantarilor pentru toate proiectele propuse de Primarie inseamna si cresterea numarului locurilor de munca din municipiu. Pana in 2018 municipalitatea are ca obiectiv amenajarea unui parc industrial pe o sufrata de zece hectare si regenerarea urbana a zonei de langa fostul CET. Inclusiv cosurile de eliminare a emisiilor vor fi puse in valoare prin iluminarea lor pe timp de noapte. Desigur, planurile par frumoase pe hartie, dar sa nu uitam ca pentru realizarea acestor obiective este nevoie de bani, iar singura sursa de finantare plauzibila o reprezinta fondurile europene.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *