Organizatia pentru protectia naturii World Wide Fund (WWF) a inaintat la Ministerul Mediului de la Sofia o propunere pentru desemnarea unui complex de zone naturale protejate transfrontaliere intre Romania si Bulgaria, informeaza filiala bulgara a organizatiei printr-un comunicat remis vineri Agerpres.
In partea romano-bulgara a Dunarii exista trei situri desemnate dupa conventia Ramsar. Aceste situri sunt insa nationale si se afla doar pe teritoriul Bulgariei. WWF insista ca zonele protejate sa fie extinse si pe teritoriul Romaniei, prin declararea unor situri transfrontaliere. Propunerea redactata de filialele romana si bulgara a WWF a fost depusa si la Secretariatul Ramsar.
Coordonatorul programului „Ape” la WWF-Bulgaria, Ivan Hristov, precizeaza ca desemnarea unor situri transfrontaliere este de o importanta esentiala pentru protejarea coloniilor de pasari din zona Dunarii de Jos. O parte dintre pasari, de exemplu, isi fac cuib pe teritoriul bulgar, dar vin sa se hraneasca pe teritoriul Romaniei. Ideea zonelor transfrontaliere este ca acestea vor beneficia de acelasi statut si se vor intreprinde aceeasi masuri pentru o dezvoltare durabila, ceea ce va duce la o protectie mult mai eficienta pentru speciile rare de pasari, a explicat Hristov.
Se doreste desemnarea a trei situri Ramsar transfrontaliere importante: Iezer-Calarasi (RO) – Srebarna (BG); Suhaia (RO) – Belene (BG); Bistret (RO) – Ibisha Island (BG). Potrivit organizatiei, desemnarea ar putea sa aiba loc in prima jumatate a anului in curs.
La data de 2 februarie se sarbatoreste ziua mondiala a zonelor umede, aminteste Agerpres (1 februarie).