Zoo Bucuresti are cele mai otravitoare broaste din lume

Cea mai veninoasa vertebrata din lume, micuta broasca aurie, se afla la Gradina Zoologica Bucuresti.

Ingrijitorii de la Gradina Zoologica Bucuresti lucreaza cu animale care mai de care mai periculoase. Tigrii, ursii si leii sunt „mici copii” pe langa colectia de broaste veninoase.

Din cele 155 de specii de animale existente la Zoo Bucuresti, potrivit fisei de evidenta, exista cinci specii de broaste veninoase:

1.Broasca albastra „sageata otravita” – Dendrobates azureus1
Aceasta broasca traieste in padurile din Suriname si Brazilia, are intre 3 si 4,5cm lungime si ajunge la o virsta de 4-6 ani. Pielea sa albastra este o amenintare la adresa pradatorilor. Glandele cu alcaloizi otravitori se gasesc pe piele si sunt un mecanism de aparare. Veninul sau paralizeaza si cateodata chiar omoara creatura care ataca broasca. Toxinele de pe pielea broastelor albastre sunt folosite in varfurile sagetilor nativilor. „Lista Rosie” a incadrat specia drept vulnerabila.

2.Broasca aurie „sageata otravita” – Phyllobates terribilis2
Broasca aurie este cea mai veninoasa vertebrata din lume. Animalul traieste pe coastele Columbiei, in jungle. Teribila broasca ajunge la maxim 5 cm lungime. Veninul sau, batrachotoxina, previne nervii sa transmita impulsuri, lasand muschii intr-o stare inactiva de contractie. Acest lucru poate duce la stop cardiac si la fibrilatie. Batrachotoxinele nu se deterioreaza repede, nici macar daca sunt transferate pe alta suprafata. Gaini sau caini au murit dupa ce au atins o hartie pe care a mers la un moment dat o astfel de broasca.

Un miligram de otrava, continut de obicei de o astfel de broasca, poate omori 10.000 de soareci sau 10-20 de oameni, adica 2 elefanti africani.

Aceasta otrava letala este extrem de rara: se gaseste la trei specii de broaste din Columbia si la trei specii de pasari din Papua Noua Guinee.

Otrava se gaseste in glandele de pe piele. Broasca aurie ucide orice o mananca, cu exceptia unui singur sarpe: Liophis epinephelus, rezistent, dar nu imun la veninul broastei.

Broastele aurii captive nu produc toxine, din cauza hranei care nu contine alcaloizii necesari secretiei de batrachotoxine.

3.Broasca fantoma otravitoare – Ebidobates tricolor

4.Broasca dungata galbena „sageata otravita” – Dendrobates leucomelas4

Broasca dungata galbena se gaseste in America de Sud, in principal in Venezuela. Are maxim 4 cm lungime si cantareste in jur de 3 grame. Ca majoritatea broastelor otravitoare, are un colorit puternic care avertizeaza pradatorii sa nu se atinga de ele.

5.Broasca otravitoare dungata in negru si verde – Dendrobates auratus5

Veninosul animal, a carui otrava se gaseste pe piele, la fel ca la celelalte broaste periculoase, traieste in Nicaragua si Columbia.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *